Foto:Privatna arhiva

"Kompanija 'Rio Tinto' koja namerava u dilu sa državom da oduzme naše zemljište kako bi se sproveo projekat "Jadar" i kopao litijum planira da nam oduzme i život", izjavio je danas za Nova.rs Vladan Đorđević iz lozničkog sela Neđeljica.

Zato će sutra, kako je rekao, žitelji ovog kraja imati sastanak sa uglednim profesorima i dekanom Šumarskog fakulteta Ratkom Ristićem sa kojima će razgovarati o prihodima od poljoprivrede koji su veoma visoki, ali i o tome šta bi se dobilo od rudne rente.

„Profit od rudne rente je veoma mali. Kompanija ‘Rio Tinto’ zajedno sa Vladom naše zemlje hoće da nam oduzme sve. Vodu, vazduh, prirodna bogatstva, kvalitet života i na samom kraju mesto gde živimo“, ispričao je za naš portal Jakovljević.

Sa njim se složila i Marijana Petković koja navodi da nikako ne može biti veći prihod od rudne rente budućeg rudnika u odnosu na poljoprivredne proizvode koje uzgajaju povrtari i voćari lozničkog kraja.

„Polje Jadra je jedno od najplodnijih u Srbiji, baš zbog bogatstva podzemnim vodama. Mnogi eminentni stručnjaci su nam rekli da kod nas kiša ne mora pasti četiri meseca, ali usevi neće trpeti i njih će biti“, navodi ona. Prema njenim rečima, zato su došli na ideju da organizuju sutrašnji skup kako bi procenili prihod od poljoprivrednih kultura, stočnog fonda, pčelarstva i da se to prezentuje srpskoj javnosti. Proizvođači su čak i računali da im na jednom hektaru rodi osam tona kukuruza, a na svakom stablu ima po dva klipa, ukazuje ona.

Govoreći o lokalnoj samoupravi ona kaže da je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović sve, oko budućeg rudnika litijuma, sveo na polje politike.

„On je i jedini čovek sa naših prostora koji je u Radnoj grupi sa Vladom Republike Srbije i ‘Rio Tintom’. Oni su već imali dva sastanka, a ni jedan jedini put nas nije obavestio o ishodima tih razgovora, kao što nije izašao ni pred nas kako bi nam kazao šta će biti sa nama, našom decom, kućama i imovinom“, ogorčeno navodi sagovornica portala Nova.rs.

Petković ističe da su meštani prepušteni sami sebi i kompaniji „Rio Tinto“ čiji predstavnici ucenjuju, mešetare i rade što god hoće.

Čak jednom uzgajivaču kukuruza nisu dozvolili da obere kukuruz koji je posađen ispred njegove kuće pa je nesrećan čovek prinuđen da gleda kako on propada, eto, to je „Rio Tinto“, naglašava ona za Nova.rs.

Marijana nam je ispričala da će na skupštinskom zasedanju, najavljenom za četvratak, najverovatnije biti usaglašen Prostorni plan posebne namene projekta „Jadar“ u kome se proširuje zona i time će na mala vrata „Rio Tinto “ biti uveden u proces legalizacije dozvola.

„Umesto da su vratili PP na ponovno razmatranje oni su ga dopunili iako smo dobili informaciju da to nije po zakonu. Odbornici samo dižu ruke i daju saglasnost, baš kao što su izglasali i da nam poljoprivredno zemljište, naprasno, preko noći, bude pretvoreno u građevinsko. Mi smo zapravo zamorčići nakaradnog sistema, čak ni premijerka, koja je obećala da će doći, nikada nas nije udostojila posetom, a kamoli nešto drugo“, zaključila je naša sagovornica za Nova.rs.

Inače, građani su se gradonačelniku Vidoju Petroviću obratili i otvorenim pismom u kome navode da se bore za svoja ognjišta, koja su vekovna, za decu, za svakog ko želi zdrav život i ko ceni vodu, zemlju i vazduh.

„Nas ne zanima ni Zelenović, niti SNS, što Vas najviše boli, ne zanima nas ni jedna politika jer svo ovo zlo doneli su političari. Mi smo svoj protest, koji će biti održan u četvrtak, uredno prijavili, a drugima to pravo ne možemo uskratiti“, navodi se u pismu gradonačelniku Loznice koja, kako ocenjuju, srlja u propast.

Neka on kaže javnosti koliko je pitanja dobio od meštana Jadra, a na koliko je odgovorio. Za njega smo mešetari i polusvet koji bi da mu otme vlast. Loznica je njegov projekat, tako je izjavio nedavno, ali mi nismo ničiji beli miševi na kojima ni on, a ni „Rio Tinto“ neće vršiti eksperimente, dodaju građani.

„I na kraju, došlo je vreme kada mora da se izjasni da li je za rudnik i za referendum, a ne da se krije iza predsednika Vučića i kompletne Vlade“, zaključili su ogorčeni žitelji lozničkog kraja.
Bonus video: Nova.rs u Jadru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar