vladika grigorije i dejan jovic
Vladika Grigorije i Dejan Jović Foto:Screenshot/Twitter/@DejanFpzg

Vladika diseldorfski i cele Nemačke, Grigorije Durić, boravio je danas u Zagrebu, gde se sastao sa Dejanom Jovićem, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i nekadašnjim savetnikom hrvatskog predsednika Ive Josipovića. Ono što je ovaj susret učinio dodatno interesantnim, jeste fotografija koju je Jović objavio nakon razgovora sa Grigorijem, a na kojoj je ovaj episkop "u civilu".

Retke su situacije kad se u javnosti može videti vladika Grigorije bez mantije, a njegov boravak u Zagrebu i sastanak sa Jovićem, koji je ovekovečen fotografijom, prikazuju episkopa u jednom poptuno drugačijem svetlu.

Podsetimo, u danas objavljenom intervjuu, koji za naš portal dao Dejan Jović, on je istakao kako nedavno potpisan sporazum između Beograda i Prištine može udaljiti Srbiju od Evropske unije.

“Sporazum potpisan u Vašingtonu ima potencijala da ojača i Srbiju i Kosovo, ali samo pod uslovom da one uspešno prepoznaju svoje šanse. Selidbom ambasade u Jerusalim Srbija će se udaljiti od spoljne politike EU, ali udaljavanje Srbije od EU, kao i udaljavanje EU od Srbije traje već neko vreme. Moglo bi se protumačiti da poslednjim potezima Beograd pravi otklon od Rusije i Kine, premda mislim da će u sledećih nekoliko meseci Srbija pokušati da učini nešto da bi im se opet svidela“.

Takođe, prethodnog dana vladika Grigorije je boravio u Jasenovcu, gde je sa ostalim episkopima u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, služio liturgiju povodom Dana Svetih novomučenika jasenovačkih.

PROČITAJTE JOŠ...

U besedi tokom liturgije vladika diseldorfski i cele Nemačke je rekao da pamtiti znači ne dozvoliti da se zločin ikada više ponovi, ali i da se moramo čuvati “zlokobne aveti zlopamćenja” koja znači mržnju i želju za osvetom.

“Naš cilj nije da žrtve koje danas slavimo samo sačuvamo od ljudskog zaborava, nego da ih ponajpre i iznad svega sačuvamo od smrti i propadanja. A to je moguće jedino ako umolimo gospoda da ih on uzme u svoje sećanje”, istakao je, između ostalog, Grigorije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare