lek za koronu remdesvir
Foto: Stig Alens / Alamy / Alamy / Profimedia

Lek remdesivir, koji se koristi u borbi protiv kovida 19, a u svojoj terapiji koristio ga je i američki predsednik Donald Tramp, od danas je dostupan pacijentima u Srbiji.

Lek je, kako je ranije saopštio Republički fond za zdravstveno osiguranje, od danas dostupan u svim bolnicama u Srbiji u kojima se leče pacijenti sa koronavirusom.

Foto: Shutterstock

Koristi se samo u bolničkim uslovima po nalogu infektologa. Početak terapije ovim lekom preporučuje se najkasnije u prvih pet do sedam dana od pojave simptoma kod obolelih koji imaju tešku upalu pluća i potrebno je da primaju kiseonik.

Pročitajte još:

Preporuka Evropske agencije za lekove (EMA) jeste da se remdesivirom leče osobe starije od 12 godina, koje imaju upalu pluća i moraju da primaju kiseonik.

Pojedina istraživanja rađena prethodnih meseci među obolelima od kovida pokazala su da remdesivir može da skrati period lečenja. Studija rađena tokom ovog proleća pokazala je da se uz upotrebu ovog sredstva lečenje skraćuje u proseku za oko četiri dana, na primer sa 15 na 11 dana.

Ovaj efekat, međutim, nije primećen kod onih koji su imali blagi oblik bolesti, jer je kod njih većinom oporavak trajao pet dana, bez obzira da li je su koristili remdesivir ili ne.

Remdesivir, inače veoma skup lek,  ima manje nuspojava od drugih lekova koji su korišćeni u borbi protiv kovida-19.

Međutim, iz Evropske agencije za lekove (EMA) upozoravaju da ovaj lek može da izazove problema sa bubrezima. Pošto su neki pacijenti, koji su koristili ovo sredstvo,  prijavili probleme sa bubrezima, EMA je naložila ispitivanje bezbednosti leka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare