Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa studenata koji su jutros blokirali zgardu Rektorata Univerziteta u Beogradu, privremeno je prekinula protest, ali, kako kažu, nameravaju da ga već u ponedeljak nastave. Saga i nesporazumi u vezi sa načinom funkcionisanja Studentskog parlamenta nastavljuje se nakon gotovo celodnevnih pregovora i burnih zbivanja u Rektoratu. Rektorka Ivanka Popović za naš portal kaže da dalji razvoj događaja zavisi od uprave Studentskog parlamenta i njihove spremnosti da se dogovore sa nezadovoljnim kolegama. Ona sve članove Studentskog parlamenta poziva na kolegijalno st i odgovornost.

Pojašnjava da je jedan broj delegata Studentskog parlamenta UB došao jutros u Rektorat nezadovoljan zbog sazivanja hitne sednice Studentskog parlamenta i nepoštovanja procedura za organizovanje sednica.

„Oni su nezadovoljni i izbornim postupkom za sve delegate Studentskog parlamenta UB i netransparentnim radom uprave parlamenta i studenta prorektora“,  rekla je Popović.

Kako kaže, studenti i rektorski kolegijum su konstruktivno razgovarali o aktuelnim problemima u radu Studentskog parlamenta UB, ali da dalji razvoj događaja zavisi od uprave Studentskog parlamenta i njihove spremnosti da se dogovore sa kolegama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Uprava Studenstkog parlamenta Univerziteta u Beogradu odlučila je da ipak održi svoju sednicu. Rektorski kolegijum sa žaljenjem konstatuje da izgleda da nema dovoljno spremnosti za dijalog u okviru Parlamenta. Pozivamo sve članove Studenstkog parlamenta da budu otvoreni, kolegijalni i da se dogovaraju, jer nose odgovornost predstvaljanja oko 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu“, poručuje rektorka.

Nezadovoljstvo

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Skoro polovina delegata Studenskog parlamenta nezadovoljna je radom te institucije, pa je jutros rešila da blokira ulaz u Rektorat Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, dok se njihov glas ne čuje, rekli su njihovi predstavnici za naš portal.

Luka Milošević student prodekan Farmaceutskog fakulteta i delagat u univerzitetskom Studentskom parlamentu jedan je od nezadovoljnih. On za naš portal kaže da saga nije gotova i da će blokada najverovatnije u ponedeljak biti nastavljena.

Jedna od glavnih zamerki je to što je današnja sednica Studentskog parlamenta bila zakazana praktično nekoliko sati pred njeno održavanje. Pored toga što je i sama rektorka ocenila da takav način sazivanja sednice nije premiren, sednica je ipak održana.

„Predsednik Studentskog paralmenta Univerziteta Uroš Mijatović je pored molbe rektorke i stava da je održavanje sednice, koja je na taj način sazvana neprimereno, odlučio da održi sednicu. Oni drže sednicu i menjaju članove Pravilnika kao bi onemogućili studente da po završetku izbornog procesa smene njih sa mesta funkcionera“, tvrdi Milošević.

Studenti su Rektorskom kolegijumu i Savetu Univerziteta u Beogradu predali sledeće zahteve:

1. Zabrana izmene Pravilnika o radu i organizaciji SPUB-a do verifikovanja delegata sa svih fakulteta;

2. Poništavanje nelegalnih izbora na Fakultetu organizacionih nauka i organizovanje ponovnih izbora;

3. Stopiranje korišćenja finansija SPUB-a do verifikovanja mandata delegata sa svih fakulteta.

„Takođe zahtevamo i ostavke svih članova Izborne komisije jer je, nakon sramnog izbornog procesa koji su oni vodili do sada, izlišno uopšte nadalje razgovarati o njima kao relevantnim činiocima celokupnog izbornog procesa, a kamoli trpeti da neko traljavo i skandalozno nastavi da se bavi pitanjima izbornih radnji koje još uvek nisu završene na svim fakultetima”, navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Ukoliko navedeni zahtevi ne budu bili ispoštovani, a kako je Rektorski kolegijum već duže vreme detaljno upoznat sa čitavom situacijom, studenti poručuju da će biti prinuđeni da „svoju borbu za poštovanje Akata i načela Univerziteta radikalizuju i tako stvore mogućnost da napokon rade u interesu svojih kolega“.

Neki od transparenata kojim je danas bila izlepljena zgrada Rektorata glase: „Dokle više“, „Večera 150.000 dinara“, „Ovo je i naša kuća“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar