Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da će se pratiti situacija sa korona virusom i u skladu sa tim definisati način održavanja nastave i ispita, ali da procenjuje da će sledeća školska godina početi kombinovanom nastavom.

„Okolnosti se menjaju iz nedelje u nedelju pa je teško unapred prognozirati. Ipak moja procena je da ćemo početi kombinovanom nastavom, kakvu smo imali i ove školske godine, a kasnije će se odlučivati u skladu sa situacijom“, navodi ona za Tanjug.

Ističe da je pritom najvažnije da brucoši imaju redovnu nastavu, jer oni moraju da se uvedu u sistem visokog obrazovanja i na njih mora da se obrati najveća pažnja.

Kada je reč o ispitima koji predstoje pre početka sledeće školske godine, naglašava da će se kao što je Univerzitet u Beogradu i postupao od početka epidemije, oni odvijati uz poštovanje epidemioloških mera, kako bi se obezbedila sigurnost i za nastavnike i za studente.

Svake godine kada se objavi Šangajska lista univerziteta, dajemo analizu šta se dešava i ja godinama nagoveštavam da opadanje plasmana Univerziteta u Beogradu neminovno dolazi, kaže rektorka ovog univerziteta Ivanka Popović uz konstataciju da bolji plasman ne mogu da obezbede samo nadareni pojedinci nego je potrebno da ceo visokoškolski naučni sistem funkcioniše na odgovarajući način.

Rektorka za Tanjug ocenjuje da pad plasmana ne treba doživljavati alarmantnim ali da on jeste pokazatelj trenda koji se čini neumitnim ako se nešto ne promeni.

Navodi i da se iz objavljenih podataka, koji pokazuju da Univerzitet u Beogradu sada jeste na širokoj poziciji od 501 do 600, ne vidi da je on po bodovnom stanju blizu 500. mesta.

“ To nije vidljivo a možda i nije toliko ni bitno, jer to su minimalne razlike između univerziteta. Ono što želim da kažem i što govorim svake godine, jeste da naši naučnici postižu izvanredne rezultate imajući u vidu kakvo je finansiranje nauke u Srbiji“, ističe Ivanka Popović.

Prema njenim rečima samo sistematski i dugogodišnji pristup može da obezbedi stabilan plasman na Šangajskoj listi i eventualno pomeranje naviše.

“ To je u svakoj zemlji nacionalni projekat gde se kroz sistematsko ulaganje u materijalne uslove, u finansiranje istraživača, obezbeđivanje naučnog podmlatka ostvaruju odgovarajući rezultati a naročito kada su u pitanju male zemlje“, objašnjava rektorka Popović.

Naglašava da nijedan čovek ne može sam da razreši i popravi sadašnje stanje, jer to kako će funkcionisati nauka u celoj Srbiji jeste pitanje sistema.

Ocenjuje da bolji plasman ne mogu da obezbede samo nadareni pojedinci nego je potrebno da ceo visokoškolski naučni sistem funkcioniše na odgovarajući način.

“ Rezultati onda ne bi mogli da izostanu i verujem da bi tada mogli da budemo na dobrom putu. Naravno da je od trenutka kada se implementiraju promene, a neke stvari u Srbiji jesu počele da se dešavaju, potrebno da prođe najmanje dve godine da se taj rezultat vidi u plasmanu na rang listi“, navodi za Tanjug Ivanka Popović.

Ističe da se ne bi trebalo posebno opterećivati najnovijim plasmanom Univerziteta u Beogradu ali da bi svakako trebalo da se radi mnogo više nego do sada i u boljoj koordinaciji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

To, ističe, posebno važi za implementaciju Zakona o nauci i istraživanju, strategiji vezanoj za razvoj nauke i za Zakon o Fondu za nauku.

“ Ako se to sve uveže i koordiniše i da nema uravnilovki nego nagrađivanja najboljih i prepoznavanja onih koji su najkvalitetniji, uspeh ne može da izostane, jer mi imamo fantastičan ljudski potencijal u Srbiji“, naglašava ona.

Ne spori da se u nauku ulaže, kao što je po objavljivanju najnovije Šangajske liste univerziteta i saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali ukazuje da se postavlja pitanje šta će se vrednovati, čemu će se pridati najveći značaj i na koji način će se to odraziti.

“ Nije važno samo objaviti naučne radove. To treba da budu radovi koji imaju određeni efekat u svetskoj naučnoj zajednici. Da bi išli napred ne možemo da radimo isto kao što radimo svake godine, moramo svake godine da radimo sve više i više jer utakmica je vrlo rigorozna“, kaže Popović.

Ističe da je velika čast biti u vrhu Šangajske liste, kojom se između sebe vrednuju univerziteti i to oni istraživački.

“ Svaki plasman u top 1000, gde je sada i naš Univerzitet u Novom Sadu je velika stvar za svaki univerzitet i podsticaj da se uvek bude sve bolji i bolji“, zaključuje rektorka Ivanka Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)