Foto:N1

Zagađenje vazduha u Nišu danas je u poslepodnevnim satima dostiglo rekordne vrednosti u ovoj godini, a prema podacima Agencije za životnu sredinu prisutstvo čestica PM 10 je čak šest puta veće, a PM 2,5 i 10 puta veće u odnosu na dozvoljene vrednosti.

Jutros je objavljeno da je zagađenje vazduha u Nišu tokom protekle noći bilo najveće od početka godine. Međutim, prisustvo čestica opasnih po zdravlje tokom dana dodatno je poraslo.

Prema podacima Agencije za životnu sredinu, merna stanica kod OŠ Sveti Sava izmerila je koncentraciju PM 10 čestica od 315,62 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod Insitututa za javno zdravlje 291,84.

Drastično je bila povećana i koncentracija PM 2,5 čestica.

U 19 sati stanica kod OŠ Sveti Sava merna stanica izmerila je koncentraciju tih čestica od 308,16 mikrograma po metru krugnom, dok je kod Instituta za javno zdravlje Niš koncentracija tih čestica bila 289,22.

Ovo su inače i jedine dve merne stanice u Nišu.

Od gradova u kojima se meri čestično zagađenje večeras je i u Novom Pazaru, Valjevu i Smederevu vazduh ocenjen kao jako zagađen, sa nešto manjim prisustvom PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu u odnosu na Niš.

Prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju rekao je ranije za Nova.rs da sve PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća.

„PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 i sitnije ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije. Njihov sastav je takav da je stoprocentno štetan za organizam. PM čestice imaju svoje organske i neorganske supstance među kojima su i teški i toksični metali: arsen, živa, kadmijum, olovo, koji ulaze kao takvi u organizam“, rekao je Ignjatović.

Smatra se da je vazduh čist ukoliko je koncentracija PM 10 čestica manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica manja od 25 mikrograma.

Po mišljenju stručnjaka, glavni izvor zagađenja u Nišu su dimnjaci, jer veliki broj ustanova za grejanje koristi ugalj i lož ulje.

Savet lekara je da građani bez preke potrebe ne izlaze napolje u popodnevnim i večernjim časovima kada je zagađenje vazduha najveće, a taj savet se posebno odnosi na malu decu i hronične bolesnike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare