izmene u gradskom prevozu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nova.rs jutros je u nekoliko linija gradskog proveravala da li putnici, zbog najavljene intezivnije kontrole, poštuju obavezu nošenja zaštitnih maski. Većina građana poštuje zadata pravila, postoji i poneki "buntovinik" bez maske, ali i više onih koji maske ne nose na pravilan način.

U autobusu na liniji 71, na potezu od Fakulteta dramskih umetnosti do Palate Srbija, većina putnika poštovala je pravilo nošenje maski.

Bila su, međutim, tu i dva muškarca, starosti između 20 i 30 godina, koji se nisu uplašili ni najave pooštrene kontrole ni kazne od 5.000 dinara.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što smo ih podsetili na obavezu nošenja maski, koja je jasno istaknuta i u samom prevozu i pitali zbog čega maske ipak ne nose, samo su odmahnuli glavom bez odgovore.

Povezane vesti:

Malo dalje od njih jedan stariji gospodin je dobacivao:

„Ne bih ni ja nosio da su mi njihove godine. Ovako sam 65 plus pa moram.“

U prepunom autobusu na liniji 56, na relaciiji Banovo Brdo – Zelen venac, u 6 sati ujutru, sreli smo samo jednu gospođu srednjih godina koja nije imala masku.

Međutim, bilo je više onih koji su masku držali ispod nosa, neki samo i na bradi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na liniji 23, na relaciji Karaburma – Vidikovac, u autobusu je takođe bila samo jedna osoba bez maske.

Iako smo ih tražili, kontrolore ove mere nismo uočili ni u jednoj od ove tri linije gradskog prevoza. Međutim, prema rečima mnogih na društvenim mrežama, kontrole je od jutros bilo i te kako u gradskom prevozu, na gotovo svim linijama.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Što se tiče obaveze ulaska na prednja vrata, s poštovanjem te mere stvari stoje sasvim suprotno. Na prednja vrata ulazi samo onaj ko se tamo zadesi, pa se za ulazak u autobus koriste i sva ostala vrata.

Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda saopštio je u petak da će se od ponedeljka, 5. oktobra vršiti intenzivnije kontrole poštovanja mere nošenja zaštitnih maski u vozilima gradskog prevoza.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sekretarijat je tom prilikom podsetio da sve beogradske prevoznike da su vozači u obavezi da kontrolišu ulazak putnika bez maski u vozila, kao i da su prednja vrata određena za ulazak putnika u autobuse.

„Ukoliko putnik u vozilo uđe bez maske vozno osoblje je u obavezi da putnika upozori da ga napusti. U situaciji u kojoj bi putnik bez maske odbio da napusti vozilo, vozač je dužan da kontaktira dispečera u upravljačkom centru Sekretarijata za javni prevoz, koji će o tome obavestiti najbližu patrolu koja vrši kontrolu“, istaknuto je u u saopštenju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Odluka o zabranjenom ulasku putnika u vozila bez zaštitne maske na snazi je od 6. jula ove godine, a za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Sprovođenje odluke kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije uz asistenciju Komunalne milicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare