Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Beogradu od danas počinje kontrola poštovanja odluke da u gradskom prevozu moraju da se nose zaštitne maske. Propisana kazna za one koji ne poštuju ovu meru je pet hiljada dinara.

Ova je jedna od mera koju je Vlada Srbije donela u petak na predlog Kriznog štaba zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu i sprečavanja daljeg širenja koronavirusa. U glavnom gradu je zbog povećanja broja zaraženih uvedena vanredna situacija.

Da podsetimo, u Beogradu je još krajem juna uvedeno obavezno  nošenje maski u gradskom prevozu, ali nije bilo rešeno pitanje kontrole i kažnjavanja onih koji se ne pridržavaju ove mere.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je da je za kažnjavanje onih koji ne budu poštovali obavezu nošenja maski nadležna sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja jer je u pitanju zdravstveni propis, dok će joj u tom poslu pomagati Komunalna milicija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nema razloga da se primenjuju kaznene odredbe jer želimo da zaštitimo zdravlje svih građana i da zajedno izađemo iz ovog talasa epidemije kako bismo se što pre vratili normalnom životu. Maske nisu nikakv hir, već obaveza i način da se zaštitimo od širenja epidemije“, poručio je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je 82 odsto zaraženih u Srbiji iz Beograda.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i u svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. Istom odlukom Vlada je ograničila rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova u Beogradu u vremenu od 23.00 do 6.00 narednog dana.

Takođe su zabranjena okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi. Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru, neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

Sve mere za grad Beograd važe u periodu od naredne dve sedmice, odnosno do 18. jula 2020. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare