Naslonjeni leđima jedno na drugo, jedno ima masku, drugo ne - ovaj prizor iz jednog autobusa beogradskog gradskog prevoza najbolje oslikava kako se u Beogradu danas u podnevnom špicu poštovalo obavezno nošenje zaštitnih maski.

Dok situacija o broju putnika sa maskom može da varira od autobusa do autobusa, svima je zajedničko da u tim vozilima niko ne kontroliše putnike, niti upozorava one koji nemaju masku.

Pojedini vozači pokušavaju da reše taj problem tako što prvo otvore prednja vrata na koja bi trebalo samo da se ulazi i da evenutalno putniku koji nema masku usmeno skrenu pažnju. Tek kasnije otvore druga i treća vrata za one koji žele da izađu.

Međutim, to može da ima efekta samo u slučaju kada u vozilu nije mnogo putnika. A i tad ima putnika koji kreću da ulaze na srednja ili zadnja vrata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na jednoj od stanica na Novom Beogradu Dara Petković čeka autobus. Već se pripremila za ulazak i stavila masku.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nosim je stalno i kada je bio prvi talas i sada. Mislim da je to važno” priča Dara, ali i dodaje da joj se čini da se svi putnici koje je sretala juče i danas u gradskom prevozu, ne pridržavaju ove obaveze.

“Pola nosi, pola ne nosi, a nikoga nisam videla da to proverava”, ističe.

 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Većina putnika na ovoj stanici ima maske, ali nisu baš radi da pričaju o obavezi nošenja maski u gradskom prevozu.

Staje tradicionalno puna “šesnaestica”. Na prvi pogled se vidi da među pojedinim putnicima rastojanje nije metar ili dva. Iz autobusa izlazi mladić bez maske, koji samo glavom odmahuje na pitanje zašto nema masku.

Posle njega iz vozila izlazi šezdesetogodišnji Zoran Jovanović.

Zoran Jovanović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“On je mlad, zdrav i otporan na sve. Šta ga briga, i ja da imam njegove godine ne bih nosio masku” ističe uz osmeh Zoran. Objašnjava da je u autobusu iz koga je izašao dve trećina putnika imalo masku.

“Znam da je obavezno. Nosim je i ja. Juče sam zaboravio, a imam pet komada kod kuće. Nemam tu naviku da je stavim, ponekad zaboravim” priznaje.

Malo dalje na stanici čeka Miloš. Nije baš raspoložen za priču, ali priznaje da nema masku.

“Nemam masku, znam da je obaveza i ne znam šta ću ako mi ne budu dozvolili da uđem u bus bez maske” dodaje u hodu, pošto je stigao njegov autobus. U vozilo ulazi bez problema.

Miomir Janjić ima masku na licu dok čeka autobus.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nosim je sve vreme. Ugostitelj sam, pa moram da je nosim svakako na poslu. Navikao sam, pa je obavezno stavim i u prevozu”, priča.

Procenjuje da pola putnika po autobusima nosi masku, a pola se oglušilo o tu obavezu. Nije video da neko kontrolliše putnike da li imaju masku i upozorava one koji je nemaju.

Držeći platnenu masku u ruci na autobus čeka i Sofija Perišić. Priznaje da je ranije nije nosila, ali sada poštuje tu obavezu.

Sofija Perišić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Sad nosim kada je obavezna. Od jutros se vozim prevozom i čini mi se da većina putnika ima maske. Promenila sam nekoliko vozila i nisam videla da neko proverava da li imaš masku”, dodaje.

Stiže autobus i iz njega izlazi mladić bez maske.

Na našu konstataciju da nema masku, kaže da je u torbi, ali je ne nosi.

“Ne radi klima unutra, ne može da se diše. Kada budu popravili klimu u autobusima, onda možda budemo nosili maske” dodaje ljutito.

Pored njega je iz vozila izašao i Sreten Relić, gospodin u godinama. Ni on nema masku.

Sreten Relić  Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ta maska je glupost. Samo je štetna jer trošite više kiseonika, a skupljate viruse na njoj, a ovako bi ih odneo vetar”, ubeđen je.

Malo dalje na klupu na autobuskom stajalištu sedi Vojislav Čađenović. Spremno drži masku u ruci.

“Kad izađem iz prevoza skinem je. U zatvorenom nosim sve vreme. Nosio sam i ranije dok nije bilo obaveza”, navodi.

Procenjuje da je većina putnika u prevozu kojim se on vozio ovih dana imala masku, ali isto nije video da je neko upozoravao one koji je nemaju.

“Trebalo bi neko na ulasku u vozilo da to kontroliše, a niko to ne radi. Traže odstojanje dva metra, a sto putnika puste unutra. Ne valja to ništa” upozorava odmahujući glavom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz jednog od autobusa izlazi grupa kontrolora Bus plusa. Nemaju dozvolu da pričaju javno, ali u neformalnom razgovoru prenose iskustva o obavezi nošenja maski u vozilima.

„Mi imamo obavezu da nosimo masku i rukavice, i svi ih nosimo. Međutim, nismo nadležni da mi kontrolišemo ko u autobusu nosi maske. Neki kada nas vide stave masku, ako je imaju, valjda misle da je i to naša nadležnost. Ali mi ne možemo nikome da naredimo da izađe iz vozila zato što nema masku“, objašnjavaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram