Ratko Dmitrović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrović danas je tokom posete Kragujevcu govorio o negativnom demografskom trendu u Srbiji i naveo da će u Srbiji do 2050. godine biti nešto više od četiri miliona stanovnika. Dmitrović je svoju izjavu da se Srbija nalazi na velikoj demografskoj nizbrdici "potkrepio" podatkom da žene, u proseku, prvo dete rađaju sa 30 godina.

„Što znači da ćemo za 30 godina imati malo žena u reproduktivnom periodu, pa nam neće mnogo značiti ni da imamo šestoro dece u porodici, jer će porodica biti malo“, rekao je Dmitrović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, Dmitrović još tvrdi da „ako se nastave sadašnji negativni trendovi da je realna pretpostavka da će 2050. godine u Srbiji živeti nešto više od četiri miliona stanovnika“.

Za ministra Dmitrovića ključno demografsko pitanje je „negovanje dece kao najveće lične i društvene vrednosti“ i „promena svesti o važnosti očuvanja porodice“.

Ministar se osvrnuo na, kako on to tvrdi, problem sistema vrednosti savremenog sveta.

„Savremeni čovek između toga da ima drugo dete ili da lagodnije živi, najčešće bira bolji životni standard“, tvrdi ministar Dmitović.

On je naveo da je prosečna starost u Srbiji 44 godine, a svaki peti stanovnik, stariji od 65 godina.

„Za dvadeset godina može se očekivati da svaki treći stanovnik bude stariji od 65 godina, što znači da će taj stepen starosti nacije dovesti do velikog opterećenja za zdravstveni sistem i do nedostatka radne snage, s čim se već suočavamo“, rekao je ministar.

Dmitrović je naveo i da demografski problem ima cela Evropa, odnosno da to nije specifikum samo za Srbiju.

Mnoge bogate zemlje, tvrdi Dmitrović, uložile su velika finansijska sredstva u pronatalitetne mere, poput Finske i Rusije, ali je to „samo kratkoročno ublažilo demografski pad“.

 

****

Bonus video – Mame preduzetnice za ravnopravnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)