Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv televizije Studio B, povodom emisije “Jutro sa Sanjom” u kojoj je voditeljka iznela neprimere i rasističke stavove usmerene na pripadnike romske nacionalne manjine, saopštila je ova organizacija.

Kako navode, u jednom segmentu emisije ‘Jutro sa Sanjom’ koja se emitovala 8.10.2020. godine, bilo je reči o rešavanju problema odnošenja đubreta sa Mirijevskog potoka, beogradskog vodotoka koji protiče kroz naselja Mirijevo, Rospi Ćupriju i deo Karaburme.

„Iako je ideja pokretanja ove teme bila da se skrene pažnja na problem zagađenja i prodiskutuje o mogućim rešenjima, voditeljka Sanja Lubardić je iznela neke veoma problematične stavove koji se mogu okarakterisati kao rasna diskriminacija. Ona je, između ostalog, navela ‘Imate jedno romsko naselje u kojem se skuplja otpad, i gde se dobar deo tog otpada baca direktno u taj potok’, ‘nema te sile koja može da očisti to što oni mogu da isprljaju. To znate vrlo dobro, znam ja, znate Vi, zna ceo Beograd. Svi to gledamo godinama’, kao i da ‘Neko nešto mora da uradi i sa tim romskim naseljem’.“, navodi Inicijativa A11.

„Kako se ova emisija emituje svakodnevno u jutarnjem programu, koji je veoma gledan, ovakvi komentari, koji se zalažu za rasnu diskriminaciju, za svaku su osudu, pogotovo imajući u vidu da ih iznosi voditeljka, čiji je zadatak ne samo da bude nepristrasna i daje objektivan i istinit pregled činjenica, već i da ne širi neprimerene i diskriminatorne izjave u programu koji se emituje uživo“, saopštili su.

Dodali su da su emitovanjem ovakvog sadržaja urednik emisije i televizija Studio B grubo prekršili odredbe Zakona o elektronskim medijima, koje propisuju da je pružalac medijske usluge „dužan da obezbedi slobodno, istinito i objektivno informisanje, da sadržaj bude takav da doprinese podizanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana, i da ne zloupotrebljava lakovernost gledalaca i slušalaca, da se medijska usluga pruža na način na koji se poštuju ljudska prava, a naročito dostojanstvo ličnosti, kao i da ne sadrži informacije kojima se podstiče, na otvoren ili prikriven način, diskriminacija, mržnja ili nasilje zbog rase, boje kože, nacionalne pripadnosti i drugih stvarnih, odnosno pretpostavljenih ličnih svojstava“.

Kako navode iz Inicijative A11, „u ovom slučaju se radi o izjavama voditeljke koja jasno podstiče diskriminaciju romske nacionalne manjine, koja je već uveliko marginalizovana zbog svakodnevnih stereotipa sa kojima se suočava“.

„Širenjem ovih stereotipa bez ikakvih činjenica i dokaza o čemu se zapravo radi, doprinosi se stvaranju predrasuda i diskriminaciji zajednice koja je već višestruko ugrožena, pogotovo ako se ima u vidu da se to radi javno, u popularnom programu sa nacionalnom frekvencijom, koju prati veliki broj gledalaca i koji mogu zaključiti da su ovakvi stavovi ‘normalni’ ili čak poželjni“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar