Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije Slavica Denić ocenila je danas da u veoma ugrožene grupe tokom pandemije koronavirusa spadaju beskućnici, migranti i Romi, kao i da Romi često žive u naseljima u kojima nema tekuće vode, koja je izuzetno važna za higijenu tokom pandemije.

Ona je na virtuelnom okruglom stolu „Uticaj kovid-19 na socijalnu inkluziju osetljivih grupa“ rekla da su u julu i avgustu sproveli istraživanje koje je pokazalo da Romi žive sa do 100 evra mesečno i da su bili zabrinuti za to kako će doći do novca i hrane ako se epidemija pogorša.

Denić je ukazala da u Srbiji postoji više od 700 podstandardnih naselja u kojima žive Romi, da veliki deo njih nema tekuću vodu, da više od 450 nema kanalizaciju, a da više od 60 naselja nema pristup struji.

Predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar ukazala je da je nasilje nad ženama povećano u toku epidemije u Srbiji i Evropi, a da na porast utiču ostanak kod kuće, ograničeno kretanje, stres zbog ekonomskog pritiska i gubitka posla i drugi faktori.

Ona je ukazala da se nasilje u porodici teško prijavljuje, ali da SOS linije beleže povećanje poziva od 30 odsto, što je očekivano i u evropskom proseku, a žene se javljaju zbog psihološkog i fizičkog nasilja.

Direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović rekla je da su u Srbiji pandemijom dodatno bile pogođene osobe sa invaliditetom, kojih ima oko 800.000.

Ona je ukazala da su bile pogođene osobe sa invaliditetom koje žive same, osobe koje žive u institucijama, žene i deca sa invaliditetom i osobe sa invaliditetom koje žive u nerazvijenim područjima.

Kao sistemske probleme navela je da su osobe sa invaliditetom imale probleme od toga da obave ličnu higijenu i hrane se zbog toga što je osobama koje im pružaju podršku bilo ograničeno kretanje tokom policijskog časa.

Jovanović je naglasila kako su uspeli da se izbore da osobe koje pomažu osobama sa invaliditetom dobiju dozvole za kretanje, da ostanu usluge personalnih asistenata, ličnih pratilaca i geronto domaćica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar