Lažni predizborni plakat DUR-a Foto: Facebook

Društvenim mrežama počeo je da kruži lažni predizborni plakat Demokratske unije Roma (DUR) za lokalne izbore u Kragujevcu, koji na uvredljiv način govori o romskoj nacionalnoj manji. Zbog širenja rasne i entičke mržnje na ovakav način, nosilac liste DUR-a Milan Petrović, prijavio je nepoznate počionice Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zvanični predizborni slogan DUR-a za loklalne izbore u Kragujevcu „Svi za 11- 11 za sve“ preinačen je na „Glasaj Roma – ne ciganiši se“ i kruži društvenim mrežama. Milan Petrović, nosilac liste nacionalnih manjina ogradio se od ovog diskriminatornog slogana, navodeći da takav govor diskredituje listu koja se zalaže za legitimno i demokratsko učešće u lokalnoj samoupravi.

„Najoštrije osuđujemo svaki diskriminatorni slogan koji Demokratska unija Roma nije predstavila na način koji se plasira i širi po društvenim mrežama. Nadamo se da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriti kreatore ovog degradirajućeg i diskriminatornog slogana“ navedeno je u saopštenju Gradskog odbora DUR-a.

Predizborni plakat DUR-a Foto: Promo

Pojavu lažnog plakata osudio je i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Kragujevca.

On je za naš portal izjavio da je nedopustiva ovakva vrsta diskriminacije prema romskoj zajednici i izrazio očekivanja da će počinioci ovog dela biti otkriveni i adekvatno kažnjeni.

Pavlović je ukazao na to da je u našem društvu izražena jaka stigmatizacija Roma, koja utiče razvijanje nacionalnog identiteta i očuvanje romske kulture.

Prema njegovom mišljenju, ovakvi ksenofobični ispadi, su najverovatniji razlog zbog kojeg se Romi ne izjašnjavaju otvoreno o svojoj pripadnosti. On navodi da su prema poslednjem popisu u Kragujevcu bila 1.482 Roma, ali su realne procene da je taj broj šest puta veći.

Podsetimo, ovo nije prvi rasistički napad na Demokratsku uniju Roma u Kragujevcu u toku predizbornih aktivnosti. Tokom prikupljanja potpisa za izbore, trojica nepoznatih mladića su ukrala i pocepala romsku zastavu koja je bila okačena iznad štanda za prikupljanje potpisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar