Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić Foto: N1/arhiva

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić je za portal "Vreme" kazala da je "užasna i opasna presuda" Upravnog suda kojom je odbijena tužba organizatora Evroprajda. Ona je istakla da je presuda "užasna i opasna" iz mnogo razloga, a dva svako razume.

Upravni sud u Beogradu je odbio tužbu organizatora Europrajda i odlučio da je zabrana šetnje u okviru te manifestacije bila opravdana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 13. septembra donelo odluku da se zabrani Prajd zakazan za danas, a organizatori su zbog „nezakonite zabrane“ tužili MUP Upravnom sudu u Beogradu.

U saopštenju Upravnog suda u Beogradu, objavljenom u petak uveče, navodi se da se tužba organizatora Evroprajda odbija kao neosnovana.

„Razlog odbijanja je opasnost od nasilja i uništavanja imovine većeg obima. A od koga preti opasnost nasilja? Pa, od litijaša (‘paralelne manifestacije’), što stoji i u obrazloženju. Zašto je onda odbijena tužba predstavnika Prajda ako njihova šetnja nije u uzročnoj vezi sa opasnošću od nasilja i štete?“, pita se Rakić-Vodinelić.

Ona navodi da istorija prajda u Srbiji pokazuje da LGBTQ+ i oni koji ih podržavaju nikad nisu prouzrokovali nasilje ili štetu.

„Naprotiv, prouzrokovači su bili huligani, preobučeni u ovoj prilici u litijaše. Uzročnost je bitan pravni institut koji se mora utvrditi i konkretno obrazložiti kad se odlučuje o mogućim uticajima radnje jednog subjekta na zabranjenu posledicu“, kaže ona za portal „Vremena“.

Drugi jasan razlog zašto je presuda užasna i opasna sastoji se, po njoj, u tome što je sud zabranu zasnovao na izveštaju koji nosi oznaku „strogo poverljivo“ i u obrazloženju ne navodi ništa iz tog izveštaja, jer on je – strogo poverljiv.

„Tako su ostale nepoznate činjenice na kojima se zasniva policijska odluka o zabrani, kao i činjenice na kojima Sud zasniva svoj stav da je odluka o zabrani zakonita“, navodi ona i dodaje da se Upravni sud ponaša kao preki sud, a „preki sudovi su izričito zabranjeni Ustavom (čl. 143. st. 2)“.

„Biću na Prajdu i zbog ove sramote moje profesije. Treba zapamtiti imena sudija, na žalost sve su žene: Jasminka Vukašinović, Jasmina Minić I Gordana Bogdanović“, kaže Vesna Rakić-Vodinelić.

BONUS VIDEO: Miletić i Bilčik se obratili okupljenim na Evroprajdu: Ovde smo, uprkos zabranama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar