Foto: Shutterstock

Poražavajuće je prema čovečanstvu da moramo da imamo Međunarodni dan bez grudnjaka, koji se danas obeležava u svetu kako bismo skrenuli pažnju na rak dojke, izjavila je FoNetu sociološkinja Hristina Cvetičanin Knežević.

Kako tvrdi, veoma je važno govoriti o raku dojke i skretati pažnju posebno na prevenciju i rano otkrivanje tog oboljenja, jer se na taj način ono može preduprediti i lakše rešiti.

„Ne znam koliko ljudi će pomisliti na rak dojke, a ne na objektivizaciju i seksualizaciju ženskog tela kada čuju za ovaj dan“, rekla je sociološkinja.

Prema njenim rečima, kod nas se taj dan ne obeležava, dok se u svetu obeleži uglavnom tako što pojedine žene tada ne nose brusthaltere.

„Međutim, postavlja se pitanje koje su to žene“, pita Cvetičanin Knežević, tvrdeći da se muškarci raduju tom danu, ali da nije sigurna da li bi se radovali da vide žene koje su preživele rak dojke i operisale se kako ne nose te brusthaltere.

Taj senzacionalizam, kako navodi, rezervisan je za mlada ženska tela, koja izgledaju na određeni način i nisu preživela rak dojke.

Predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” Domina Dunović Spasić kaže da su dojke simbol ženstvenosti, zbog čega su žene posebno osetljive na tu temu.

„Ukoliko dođe do nekih problema sa dojkama, žene često padaju u depresiju, a ako je neophodno da one budu uklonjene, u potpunosti gube samopouzdanje“, kaže ona.

Sudeći prema iskustvu članica udruženja, Dunović Spasić naglašava da mnoge žene kriju da su bolesne, pa idu na posao tokom terapije u strahu od otkaza ili stigmatizacije, a neke od njih kriju bolest i od partnera i porodice, jer mnoge bivaju ostavljene nakon što su saznale da su obolele ili su u procesu terapije.

„Podršku najčešće dobijaju od članova najuže porodice, ali ipak najkvalitetniju podršku im pružaju ovakva udruženja, jer su tu u prilici da razgovaraju sa svima nama koje smo prebrodile tu bolest i na taj način da se motivišu, jer rak dojke je moguće izlečiti ukoliko se otkrije na vreme“, kaže predsednica udruženja.

U slučaju ranog otkrivanja bolesti čak 95 odsto obolelih žena uspeva da se u potpunosti izleči, istakla je Dunović Spasić.

Problem, međutim, nastaje kada se završi proces lečenja, jer tada zdravstveni sistem završava svoj posao sa obolelima, iako je ženama tek tada potrebna podrška i razgovor.

„Mi već sprovodimo akciju pomoći ženama koje su operisane od raka dojke, deleći im po vaučere za kupovinu posebnih grudnjaka“, poručila je ona.

Prema njenim tvrdnjama, svaka operisana žena ima pravo na po jednu spoljnu protezu i jedan grudnjak godišnje, što je nedovoljno, zbog čega je Udruženje tražilo da to budu najmanje dva brusthaltera godišnje.

„Još jedan veliki problem za ove žene nastaje u uslovima korone, jer one zbog straha od virusa ne odlaze na preglede, a čak i kada odu – dobijaju odgovor da ništa ne radi, jer su bolnice u kovid sistemu“, zaključila je Dunović Spasić.

Navodeći podatke da je Srbija druga u Evropi po broju smrtnih slučajeva od raka dojke, ona je ukazala da je važno na vreme ići na preventivne preglede.

Podsećamo na kampanju “Hajde da imamo vremena za pregled” u organizaciji Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, Ministarstva zdravlja, Fonda B92 i kompanije Grand kafa, koja se sprovodi u Beogradu od 17. do 31. oktobra i Negotinu od 4. do 15. oktobra.

Kako je navedeno na Batutovom sajtu, reč je o pregledima u mobilnim mamografima za žene starije od 45 godina.

Batut poziva žene da zakažu pregled pozivom na broj telefona 062/809 7690 koji se obavlja u Zdravstvenom centru Negotin radnim danima i subotom od 8 do 14 časova, kao i na brojeve 060/717 1523 i 060/7171969 za pregled na Kalemegdanu svakog dana od 8 do 20 časova.

Bonus video – Dijabetes mirovanje zdravlje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar