Zoran Radovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovnović kaže da moramo da vodimo računa kada se popuštaju mere jer smo se prošle godine opekli. "Mislili smo da je virus izgubio virulenciju i doživeli smo epidemiju za koju će neki morati da snose odgovonost", rekao je za N1.

Za najave da će od 21. juna biti dozvoljena kolektivna slavlja, ako se vakciniše 50 odsto punoletnog stanovništva, Radovanović kaže da nije ozbiljno izlaziti sa tako čvrstim datumom kada je u pitanju neizvesna situacija, prenosi N1.

„Nepredvidivo je. Nije to vododelnica, to je kontinuum – što je više imunizovanih, biće manje obolelih. Možemo da odredimo neku tačku, period, ali nije to tako jednostavno. Moramo da vodimo računa da smo se prošle godine opekli, misli smo da je virus izgubio virulenciju i doživeli smo epidemiju za koju će neki morati da snose odgovonost. Moramo da se manemo ideje da smo lideri u regionu, što se ovoga tiče, mi smo lideri po broju umrlih, naše mere nisu bile adekvatne. Kada objektivno računate, imamo skoro tri hiljade umrlih na milion stanovnika, to je najveća stopa na svetu. Prema zvaničnim podacima dva puta je vaknicisano milion i 700 hiljada građana, to je 26 odsto, ne možemo da tvrdimo i da je toliko zaštićenih. Gro naših ljudi je dobio kinesku vakcinu. Dalek je put do 50 odsto“, smatra Radovanović.

On je istakao da smo imali jednu od najblažih strategija u Evropi, kako je rekao, „modifikovani švedski model“.

„Jedini smo imali kafiće otvorene, skijašku sezonu, ponašali smo se na način da su svi sa Zapada bili zaprepašćeni, to su me najčešće pitali. Već imamo landarav populistički pristup i zato smo imali mnogo žrtava. Ovo malo mera što je na snazi, a delimičmno se primenjuje, malo ćete videti van Beograda da se nose maske. Ako dozvolimo sport s publikom, ako krenemo s koncertima, onda će se desiti ovo čemu svedočimo. Imali smo od januara četvrti talas, koji opada sporije nego što se očekivalo. Da smo se striktnije pridržavali imalo bismo manje obolelih“, kaže Radovanović.

Epidemiolog navodi da bi se održao festival Exit ili Sabor trubača u Guči, morali bismo da imamo manje od 50 obolelih dnevno, uz uslov da novooboleli predstavljaju pet odsto testiranih.

„Verujem da je to moguće, ali samo ako se odgovorno ponašamo“, navodi.

Kada je u pitanju davanje treće doze vakcine Sinofarma, Radovanović kaže da je to samo pitanje vremena.

„Ovde je problem što te dve doze, naročito kod starijih, nisu delovale. Rešenje bi bilo da se da neka druga vakcina, ako neko nije reagovao na kinesku, onda da dobije recimo Fajzera. Oni koji nisu zaštićeni i nisu reagovali makar minimalnom pojavom antitela, morali bi da dobiju neku drugu vakcinu“, smatra epidemiolog Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar