Zoran Radojičić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na području Beograda 38,7 odsto građana primilo je obe doze vakcine, a 47,4 odsto jednu dozu. Kada dođemo do 50 odsto revakcinisanih i oko 20 odsto onih koji su preležali koronu, imaćemo kolektivni imunitet, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Krizni štab procenjuje da će se to dogoditi 21. juna, kada bi trebalo da dođe do popuštanja mera.

Zoran Radojičić je rekao da je dobra informacija da je da u Beogradu u ponedeljak bilo 107,  a u utorak 126 pozitivnih na koronavirus, prenosi RTS.

Gostovanje gradonačelnika Zorana Radojičića u Jutarnjem dnevniku.

„To je rezultat vakcinacije i toga da smo rekorderi u vakcinaciji. Važan faktor su i vremenski uslovi koji čine virus manje infektivnim“, istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, epidemiolozi ovu situaciju definišu kao nestabilnu, koja je blizu vanredne u smislu da ovih 126 pozitivnih u Beogradu može da se razbukti.

Dodaje da kada govorimo o medicini, govorimo o statistici i verovatnoćama da se nešto desi.

„Sa te strane, ima razloga za opuštanje, ali kada govorimo o svom zdravlju to znači da još uvek moramo biti oprezni. Na mestima sa ljudima za koje ne znamo da li su vakcinisani moramo nositi maske. Mi u ovom trenutku imamo 38,7 posto revakcinisanih i 47,4 posto onih koji su dobili prvu dozu i tako da narednih dana očekujemo 50 posto ukupno vakcinisanih“, istakao je gradonačelnik.

Ističe da još uvek ne znamo tačan podatak koliko ljudi je ukupno imuno, jer su se razboleli u prethodnom periodu, ali veruje da kada budemo imali 50 odsto vakcinisanih, sa brojkom koji su preležali kovid, približićemo se broju 75 odsto, što je garant kolektivnog imuniteta.

Prema njegovim rečima, Krizni štab je definisao 21. jun kao datum kada će biti značajnijeg popuštanja mera, ali su dva uslova – 50 posto vakcinisanih i ispod 100 pozitivnih.

Tender za izgradnju Dečje bolnice „Tiršova dva“

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je raspisan tender za pripremne radove na terenu gde će se graditi „Tiršova dva“. Vrednost tendera je 5,2 miliona evra, a ukupna procena je da će vrednost radova biti oko 100 miliona evra.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Pripremaće se temeljna jama i cela ta procedura će trajati 210 dana. Radi se u skladu sa tehničkom dokumentacijom koju je građevinsko-arhitektonski pripremila firma iz Novog Sada. U tom periodu ćemo završiti te pripremne radove i početi definitivno da gradimo „Tiršovu dva“, istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, na ovakvu jednu bolnicu čekalo se 50 godina i u ovoj fazi se ti koraci značajno ubrzavaju.

„Mođe i brže, ali meni je najznačajnije da taj posao završimo na dobar način. Mi sada imamo konsultanta, eksperta iz inostranstva da svaku sobu, svaki ugao napravimo da bude funkcionalno“, poručio je gradonačelnik.

Nova bolnica imaće pet spratova, dva suterena i jedno prizemlje. Imaće 61 krevet u dnevnoj bolnici i 99 soba za pacijente na odeljenjima koje su jednkrevetne i gde će moći da bude dete i pratilac.

„To će faktički biti dve klinike u jednoj, gde će biti tendencija da deca što manje provode vremena u bolnici i da kroz dnevnu bolnicu mogu brzo da cirkulišu. Posebno je važno da će se hitna služba nalaziti na 1.700 metara kvadratnih“, naglasio je Radojičić.

Dodaje da će „Tiršova dva“ imati šest ambulanti, 40 ordinacija za dijagnostičke preglede, izolacije koje će moći lako da se preorijentišu za pandemije ili epidemije.

„Za dijalizu i hemioterpiju imaćemo najbolje moguće uslove, kardiohirurgija, transplatacija moći će dalje da se razvijaju“, poručio je gradonačelnik Beograda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar