Radnike u Leskovcu „dobrovoljno“ terali da rade 12 sati

Društvo 02. jul. 202107:16 > 07:48
Podeli:
fabrika Aptiv Leskovac Foto:predsednik.rs/tanjug zoran zestic; privatna arhiva

U leskovačkom preduzeću Aptiv Contract Servies d.o.o zabeležena su kršenja prava zaposlenih koji su bili primorani da potpisuju izjavu kojom se odriču prava na ograničeno radno vreme kod poslodavca.

Izjava koja je ponuđena radnicima na potpisivanje, zbog povećanog obima posla po porudžbini kompanije Daimler iz Nemačke, kaže da zaposleni „dobrovoljno žele da budu radno angažovani na svom radnom mestu po 12 sati dnevno“ u periodu nešto dužem od mesec dana, navode Centar za politike emancipacije i Centar za dostojanstven rad koji su oštro osudili ovu praksu, ali i priložili sliku ovog kršenja radničkih prava.

Naime u spornoj izjavi, koja se vidi na priloženoj slici, navodi se da radnici dobrovoljno žele da budu angažovani na poslu u periodu od 21. juna do 31. jula ove godine i da će raditi po 12 sati dnevno.

U drugom delu sporne izjave zaposleni se praktično odriču prava na naknadu štete za posledice koje proističu iz ovakve nezakonite organizacije radnog vremena, a te posledice se pre svega mogu povezati sa, kako ističu, potencijalnim povređivanjem radnika i radnica usled premora i neadekvatne zaštite u procesu rada.

„Jedna od osnovnih posledica kršenja prava na ograničeno radno vreme i dvanaestočasnovnog radnog dana je umanjena koncentracija zaposlenih i značajno veći rizik od povređivanja na radu“, reagovale su odmah organizacije na kršenje radničkih prava.

Autentičnost dokumenta potvrdio je i poslodavac, a nekoliko dana kasnije preneta je i izjava predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Markovića da se u ovoj fabrici radilo i po 72 sata nedeljno, podsetile su ove organizacije.

Foto: Privatna arhiva

One pozivaju državne organe i institucije da najoštrije sankcionišu ovakve i slične prakse, zatim kompaniju Daimler da pod hitno izvrši pritisak na podugovaračku kompaniju da sa ovakvom praksom prekine. Ova dva centra su pozvali organizacije civilnog društva i sindikate da pruže podršku radnicima i radnicama koji su sistematski ugnjetavani.

„Ovakva praksa je karakteristična za prinudu zaposlenih da se formalno izjasne kako se slažu sa kršenjem njihovih prava na radu i u vezi sa radom. Ipak, pomenuta izjava ne može da proizvodi pravno dejstvo jer je suprotna imperativnim normama Zakona o radu. Drugim rečima, zaposleni se ne mogu ni dobrovoljno (a ni
‘dobrovoljno’ kao u ovom slučaju) odreći pojedinih prava koja im pripadaju po Zakonu o radu, a pravo na ograničeno radno vreme van ikakve sumnje jeste jedno od njih“, upozoravaju nevladine organizacije.

Oni su istakli da je kompanija Aptiv iz Leskovca poslednjih godina bila korisnik različitih oblika podrške od strane Vlade Srbije, pa je tako tokom 2019. godine ova firma je iz budžeta Srbije dobila 7,5 miliona evra subvencija za zapošljavanje 2.000 radnika i radnica, a 2020. ponovo dobija subvencije u istom iznosu, ovaj put za zapošljavanje 700 radnika i radnica.

„Identičan iznos (7,5 miliona evra) država je uložila u izgradnju fabrike. Dodatnih 68 miliona dinara dala je za dovođenje gasovoda, a 45 miliona dinara za priključke EPS-a i EMS-a. Grad Leskovac je u infrastrukturu i zemljište uložio preko 270 miliona dinara“, tvrde ove organizacije.

Dodaje se da je kompanija Aptiv, u čijem je vlasništvu leskovačka podružnica Aptiv Contract Services d.o.o., u 2020. godini ostvarila neto prihod od gotovo dve milijarde dolara.

„U godišnjem izveštaju ove firme insistira se na održivosti i podvlače se napori kompanije da utiče na smanjenje emisije CO2 kroz svoje proizvode kako bi učinili svet zelenijim. U odeljku koji se odnosi na bezbednost i zdravlje na radu ističe se kako su bezbednost i zdravlje svih zaposlenih apsolutni prioritet u svim proizvodnim pogonima. Navode se obavezne interne kontrole, procene rizika kao i obavezni treninzi bezbednosti i zdravlja na radu za sve zaposlene. Jasno je da se ovakva politika kompanije ne primenjuje u njihovoj fabrici u Leskovcu“, kaže Centar za politiku emancipacije i Centar za dostojanstven rad.

Dodaju da kompanija Daimler snosi pravnu odgovornost za situaciju u leskovačkom Aptivu i ubuduće bi mogala biti izložena visokim kaznama ukoliko se u njihovom lancu snabdevanja dešavaju kršenja prava poput onoga koje se trenutno dešava u Leskovcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar