Foto:Nova.rs

Reprezentativni sindikati kompanije Serbia Zijin Copper u Boru odlučili su da od 28.juna organizuju proteste zaposlenih, zbog neuspešnih pregovora za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora. Protest će početi u ponedeljak u 15 sati, nakon radnog vremena, a ukoliko se ne pronađe konačno rešenje, razmišljaće se i o radikalnijim merama.

„Poslodavac je jutros objavio pravilnik o radu, poštujući zakon o radu ali sindikati su nezadovoljni postignutim pregovorima. Kolektivnim ugovorom koji je ponudio poslodavac se znatno umanjuju prava zaposlenih. Problem je osnovna zarada i kako će poslodavac da je usklađuje. Poslodavac je prezentovao da će tokom godine kroz radni učinak ocenjivati zapsolene i u toku godine menjati osnovnu zaradu što je u suprotnosti sa Zakonom o radu i našim zakonodavstvom. Izbačen je i član kolektivnog ugovora u kome se mi pozivamo na usklađivanje zarada sa odlukom socio-ekonomskog saveta Srbije a tiče se minimalne cene rada“, kazao je Časlav Gavrić, glavni poverenik sindikata Nezavisnost.

On je naglasio da je namera sindikata da protestima ne remete proizvodnju poslodavca, kao i d aje obaveza sindikata da se vrate za pregovarački sto.

„Sutra će se sindikati javiti Ministartsvu rudarstva i energetike, biće delegirani i predstavnici Narodne Republike Kine i probaćemo i tu da odbranimo svoje argumente“, dodao je Gavrić.

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije nagalsio je da pravilnik o radu koji je jutros objavio poslodavac nije zakonski i da ne smeju da se umanjuju postojeća prava.

Foto:Nova.rsprotest

„U tenderskoj dokumentaciji kada je kompanija to dobila stajao je kolektivni ugovor i sindikalno pravo. U članu 142 stoji da poslodavac sledbenik ne može da ponudi manja prava. Sutra ćemo tražiti zaštitu građana Srbije i imovine Srbije. Sa druge strane poslodavac želi gumicom da izbrišu sve radnike koji imaju preko 30 godina staža. Kažu da su došli da odvoje rad od nerada. Pa zaradili ste 700 miliona sa tim neradnicima. Zijin je na ovim prostorima dočekan ispružene ruke i ako su došli kao okupatori mogu odmah da idu“, kazao je Marković.

Čedanka Andrić, izvršna sekretarka ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost je izjavila da su sindikati spremni za pregovore ali isključivo o novom Kolektivnom ugovoru.

„Ukoliko bude bilo kakvih pristisaka na članove sindikata staćemo u njihovu odbranu i obratićemo se i međunarodnim sindikalnim organizacijama“, rekla je Andrić. Protesti koji su najavljeni za 28.jun, počeće u 15 sati i kako ističu iz sindikata najverovatnije će se održavati cele nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar