Radnici „Simpo-Šik“ blokirali put Niš-Priština, najavili proteste

Društvo 23. avg. 202121:06
Podeli:
Radnici „Simpo šika“ blokirali put Niš-Priština Foto:N1

Sa zahtevom da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, preko 100 radnika "Simpo Šik"- a u Kuršumliji blokiralo je na sat vremena državni put Niš-Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i narednih dana, a ukoliko ne bude rezultata, odlučivaće o radikalizaciji protesta, obustavom rada i totalnom blokadom fabrike.

Radnici ističu da godinama, kako kažu, trpe teror i laži rukovodstva vranjske fabrike i da su sada čvrsto rešili da tome stanu na put.

Kuršumlija neće dozvoliti da bude kolonija Vranja i da rukovodstvo fabrike od nas radnika napravi robove. Mi smo godinama ćutali, pokušavali da kroz dijalog rešimo problem, slali pisma na sve adrese, obećavali nam da će pomoći, ali su na kraju svi ostali gluvi na naše apele. Sada više nema nazad i mi ćemo ovo isterati do kraja, moramo se izboriti za naša prava koja nam po zakonu pripadaju – kaže Aleksandar Eraković, predsednik sindikata zaposlenih u Simpo Šik-u Kuršumlija.

Dodaje da je današnja najavljena blokada održana sat vremena kasnije jer je rukovodstvo fabrike zapretilo prijavama Inspekciji rada.

Oni su nas do petka ubeđivali da će podržati naše proteste i dozvoliti radnicima da danas napuste posao sat vremena pre kraja radnog vremena. Međutim, naknadno su nas obavestili da to ipak neće uraditi i da će svi radnici koji pre vremena napuste radna mesta biti sankcionisani. Da ne bi došlo do toga mi smo najavljeni štrajk počeli sa satom zakašnjenja – dodaje Eraković.

Iako se dobar deo radnika na protestu zalagao da se sutrašnji protest održi na ulazu u fabriku i od ranih jutarnjih sati blokira ulaz kako ne bi dozvoli rukovodiocima da stignu do svojih radnih mesta, on će najverovatnije biti održan na istom mestu kao i danas.

Radnici pozivaju nadležne institucije pa i samog predsednika države Aleksandra Vučića da im reši problem.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mi smo se svima obraćali, ali nam niko nije odgovarao. Sumnjamo da naša pisma ne završe tamo gde su adresirana, već da ih neko sklanja. Sada smo na ulici i nema nazad, moraće da čuju za nas svi. Ovo je početak, sutra će nas biti bar duplo više, a pozivamo i sve druge građane Kuršumlije da nam se pridruže jer se ovde ne radi o politici i ovo nije udar na državu, već borba za prava dostojna čoveka u ovom veku – rekli su obespravljeni radnici.

Policajci u uniformi i civilu su bili prisutni, ali nisu ometali protest niti ljude koji su se okupili da blokiraju put, već su pomogli i obezbeđivali saobraćaj u koloni automobila koja se napravila sa jedne i druge strane.

Sa 40 godina staža penzija nešto preko 18.000 dinara

Zvonimir Mikić, do prošle godine radnik Simpo Šika-a, sada penzioner koji je sa 40 godina radnog staža dobio mesečnu penziju koja je nešto veća od 18.000 dinara. On je kao bivši radnik podržao svoje doskorašnje kolege i nada se da će se izboriti da se prema njima ispravi ova nepravda.

Nomalno je da nisam zadovoljan, koja je to para ne mogu sa tim novcem ni da podmirim najosnovnije potrebe, dok platim struju, lekove i ostale dažbine ne ostaje mi gotovo ništa za život. Da nemam neki minimalni prihod od poljoprivrede kojom se bavim u slobodno vreme, bukvalno bi bio socijalni slučaj – kaže penzioner Mikić.

Ističe da je poslednjih desetak, 15 godina primao uglavnom minimalac, a da je pre toga plata bila nešto bolja, te da zbog toga ima nešto veću penziju od ostalih kolega koji sada odlaze u penziju sa 12.000 do 15.000 dinara.

BONUS VIDEO: Simo Spasić oteran sa protesta

Komentari

Vaš komentar