Foto: Privatna arhiva

Radnici "Jure" u Nišu protestvovali su ispred fabrike odbijajući da nastave rad dok im ta kompanija ne obezbedi propisane uslove u vreme epidemije. Protest je počeo jutros u šest sati, kada su zaposleni u prvoj smeni odbili da uđu u fabriku i tu su ostali sve dok im se nisu pridružile kolege iz druge smene, potvrdio je za portal Nova.rs Bratislav Ilić, predstavnik Udruženih sindikata Srbije ‘’Sloga’’ za Niš.

On je objasnio da su radnici poslali rukovodstvu zvanične zahteve u kojima traže prekid proizvodnje u trajanju od tri nedelje i plaćeno odsustvo za sve zaposlene tokom tog prekida.

Prema njegovim rečima, „Jura“ je ignorisala zahteve zaposlenih i nije prihvatila pregovore sa predstvanicima sindikata, a oko 15 časova došlo je do burnije reakcije okupljenih radnika, jer je kompanija povukla autobuse kojima se prevoze na posao.

Zaposleni su zvižucima negodovali tražeći da se autobusi vrate, naveo je Ilić i dodao da su radnici najavili da će prenoćiti ispred fabrike, ukoliko im ne bude obezbeđen prevoz. Ilić je objasnio da je tek pošto je sindikat intervenisao kod pripadnika policije, „Jura“ vratila autobuse.

U niškoj „Juri“, kako naglašava Ilić, insistiraju da se proizvodnja nastavi. „Radnicima je jutros ponuđen dodatni bonus od 1.000 dinara za svaki dan koji provedu na poslu od 9.aprila do 4. maja, priča Ilić.

Na fabričkoj kapiji istaknuto je obaveštenje za stimulacije radnika koji prihvataju da rade tokom vanrednog stanja. Sem dnevnog bonusa, nudi im se i stimulacija za rad u kontinuitetu pa za pet uzastopnih dana dobijaju dodatnih 1.000 dinara, za deset dana 2.000, dok će za 15 dana biti „nagrađeni“ sa 3.000 dinara. Za svaku radnu subotu, zaposlenima je ponuđeno po 2.000 dinara.

„Prvo su radnicima pretili otkazima i neplaćenim danima, a kada su videli da ne mogu na taj način da ih nateraju da rade, sada su počeli da nude novac. Neće niko da rizikuje sopstveno zdravlje zbog 20.000 dinara preko plate“ naglasio je Bratislav Ilić i dodao da je velika većina radnika protiv te stimulacije.

Tokom dana, bilo je radnika koji su ušli u fabriku, ali prema Ilićevim trvdnjama, reč je o desetak zaposlenih , koji nisu ni mogli da realizuju proces proizvodnje, jer je u pitanju rad na trakama.

Fabriku „Jura“ u Nišu juče je, prenose mediji, na zahtev gradskog Kriznog štaba posetio epidemiolog, ali još uvek nema zvaničnih preporuka za organizovanje nastavka proizvodnje sa smanjenim kapacitetom.

Minimum rada u fabrici u Rači

Fabrika „Jura“ u Rači, posle protesta radnika, već dva dana radi prema preporukama epidemiološke službe i realizuje minimum procesa rada.

Foto: Aleksandra Petrović

Saša Marković iz sindikata UGS „Nezavisnost“ izjavio je za portal Nova.rs da poslovodstvo poštuje sve dogovorene preporuke epidemiologa i da je tokom prethodna dva dana bilo dovoljno rukavica i maski za sve zaposlene.

Nova.rs saznaje da je, kao i u Nišu i zaposlenima u Rači, ponuđen dodatni bonus za rad tokom vanrednog stanja. U kadrovskoj službi, našem portalu je potvrđeno da radnici dobijaju bonus, ali nisu hteli da licitiraju o kom iznosu je reč.

Ni u sindikatu Nezavisnost sa sigurnošću nisu mogli da potvrde koliko je bonus.

„Tačno je da će radnici dobiti uvećane plate, ali ne znam o kom iznosu je reč. Prvo je bilo obaveštenje da će biti 500 dinara po radnom danu, pa je posle istaknuto da je bonus 1000 dinara, ali su iz poslovodstva stalno menjali obaveštenja na oglasnoj table, tako da ne znam o kom iznosu se radi“ izjavio je za naš portal Saša Marković, predsenik Sindikata UGS „Nezavisnost“ u Rači.