Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Slavko Ćuruvija fondacija istupila je 12. marta iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Srbije jer to telo, kako su naveli, nije javno osudilo napade pojedinih tabloida na redakciju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i dovođenje u vezu tog istraživačkog portala sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Radna grupa za bezbednost novinara formirana je 10. decembra 2020. godine odlukom premijerke Ane Brnabić.

„Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti“, naveli su iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Na naslovnim stranama tabloida u Srbiji 10. marta objavljeni su neutemeljeni tekstovi o navodnim vezama istraživačkog portala KRIK sa grupom Veljka Belivuka, osumnjičenog za organizovani kriminal i teška krivična dela, a jedan od naslova bio je i da je KRIK „privatni Belivukov medij“.

Napad su osudila novinarska udruženja u Srbiji, Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders i drugi.

Fondacija Slavko Ćuruvija je navela da je od formiranja Radne grupe za bezbednost novinara, broj pritisaka i pretnji novinarima u porastu i da je od početka 2021. godine u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije registrovan 21 napad.

„Zapaljivim i opasnim rečnikom, nezavisni i istraživački novinari u Srbiji sistematski su optuživani iz samog vrha vlasti da rade protiv interesa države, da navijaju da pobedi korona virus, da vode kampanju protiv vakcinacije, da urušavaju sistem i rade u korist stranih službi i ‘tajkuna’ iz opozicije“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da „ni Ministarstvo kulture i informisanja ni Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nisu iskoristili nijedan od mehanizama da okončaju govor mržnje i verbalni linč u tim medijima“.

„Obračun sa novinarima portala KRIK, predstavlja novi nivo orkestriranog i svesnog dovođenja istraživačkih medija u ozbiljan bezbednosni rizik“, naveli su iz fondacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar