Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Fondacija "Slavko Ćuruvija" upozorila je da verbalni obračuni vlasti sa neistomišljenicima mogu da budu uvod u fizičke napade i pozvala poslanike Skupštine Srbije da prekinu orkestrirano targetiranje i verbalni linč neistomišljenika vladajućeg režima.

„Zgroženi smo svakodnevnim zloupotrebama skupštinske govornice sa koje se lansiraju besprizorni napadi na svakoga ko ne pripada korpusu stranaka na vlasti i njihovih satelita – od opozicionih lidera, preko nezavisnih regulatornih tela, organizacija civilnog društva i uglednih umetnika, sve do lekara i novinara“, navodi se u saopštenju Fondacije.

Ističe se da je od početka rada parlamenta u novom sazivu, koji skoro u potpunosti čine stranke na vlasti, Skupština svoju ulogu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti „zamenila ulogom teške mašinerije u obračunu sa svima koji se usuđuju da iskažu različito mišljenje“.

„U duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, strahujemo da bi ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima, a podsećamo poslanike da napade i pretnje nezavisnim novinarima poslednjih meseci beležimo skoro jednom nedeljno“, upozorava Fondacija.

Ponašanje u parlamentu, kažu, otrglo se svakoj kontroli, zbog čega pozivaju Predstavnički dom na „odgovorno ponašanje i držanje dostojno funkcije koju obavlja, a svako drugačije ponašanje ne može da se tumači drugačije do svesnog guranja građana Srbije u dalju polarizaciju i sukobe“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar