Printscreen

Doktor psiholoških nauka, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladimir Mihić ocenio je da je "Jagodina godinama, odnosno sada već decenijama, simbol autoritarne države.

Osoba koja je, bez obzira na kojoj se poziciji formalno nalazila, jedina instanca koja određuje ko sme da se zaposli, gde sme da se zaposli, ko će dobiti pare od grada, šta će se u gradu graditi i ko u grad sme da dodje. U stvari, taj princip je, uz mnogo bolji marketing samo preslikan na državu posle 2012. i za mnogo šta što se danas dešava u Srbiji, Jagodina je bila model“, rekao je Mihić za novi broj nedeljnika Vreme.

On je istakao da „vlast aktivno radi na tome da sve koji se usude da joj se na bilo koji način suprotstave uvuče u kaljugu, u koju se naša politička scena pretvorila“.

„A kada se uprljate, teško je oprati se, ma koliko se puta prali. Zašto veliki broj onih koji vide opasnost koju nosi ova i ovakva vlast, ne želi da se meša u ‘politiku’, ali zaboravlja da je politika i borba za prava manjina oličena u Zakonu o istopolnim zajednicama, borba da se u Novom Sadu ne grade nakaradna naselja u priobalju Dunava, borba da se ne vrši bioterorizam nad šumama Fruške gore. Sve je to borba za bolju budućnost i sve je to poliltika“, naglasio je Mihić.

Kako je naveo, „kada to shvatimo, onda ćemo shvatiti i da ne mora uopšte biti bitno ko je na vlasti, nego da li isupunjava obećanja koja je dao kada je tu vlast preuzeo“.

„Pa, ako je odgovor negativan, na izborima tražimo nove ljude i podsećamo ih kako su prošli ovih pre njih“, objasnio je Mihić.

Prema njegovim rečima, „ono što je dodatno problem kod nas, jeste to što država već godinama unazad promoviše ideju da je jednako validan stav o svim mogućim pitanjima doktora nauka koji se ceo život bave nekom temom i nekoga ko je o toj temi prvi put čuo na Hepiju, od lekara koji veruju da je Tesla putovao kroz vreme“.

„To je posledica namernog i sistematskog urušavanje obrazovnog sistema u Srbiji, u kojem se, usled prave plime lažnih i kupljenih diploma, planski stvara slika da su diplome samo parče papira i da su oni koji ih poseduju potencijalno plagijatori i falsifikatori“, ukazao je Mihić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar