Foto: Shutterstock

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj posle skoro 10 meseci.

Prema podacima Instituta „Batut“, od početka godine do 4. februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dve osobe, objavio je RTS.

Do velikog razboljevanja došlo je usled smanjenog obuhvata vakcinacijom, a kako je Nova.rs pisala, pedijatri i epidemiolozi upozorili su da bi moglo doći do epidemije morbila, koja već bukti u dve susedne države Rumuniji i BiH u kojima je procenat vakcinisane dece približno isti kao u Srbiji.

U Rumuniji, u kojoj je procenat vakcinisanih MMR vakcinom oko 70 odsto, u decembru prošle godine proglašena je epidemija morbila. Takođe u Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno, a najteže je u području Tuzle i Živinica, zbog sve većeg broja obolelih, mahom dece, koja nisu primila MMR.

“Svakako bismo bili mnogo mirniji da imamo veći obuhvat vakcinom MMR među decom. U tuzlanskom kantonu u BiH i u većem delu Rumunije, proglašena je epidemija malih boginja. Rumuni imaju obuhvat prvom dozom od 78 odsto i drugom od 62 odsto. Takva je otprilike situacija i kod nas. Iz 2023. godine nemamo podatke koliko je dece vakcinisano, ali taj procenat sigurno ne prelazi 95 odsto, koliko bi trebalo da bude ako želimo da postignemo kolektivni imunitet. Moramo da shvatimo da su nam Rumunija, a tek BiH veoma blizu, da epidemija napreduje, a virusu pasoš ne treba“, rekao je za Nova.rs predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

BONUS VIDEO Pet beba u Srbiji je preminulo od velikog kašlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar