Foto:N1

Istraživač Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović kaže za N1 da se nada da će tužba advokata ministra finansija Siniše Malog biti uzeta u razmatranje, jer predstavlja odlično "skeniranje" koliko je loš posao rađen na Univerzitetu, kada je zbog proceduralnih grešaka Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu, kojom je Malom poništena diploma doktora nauka. "Maltene nijedan korak nije rađen onako kako je trebalo, da li se ne ume ili je rađeno tendenciozno da Mali može da se žali, ne znam da li je slučajno ili namerno. Treba voditi računa i ispraviti sve krivine da se zna, kad se ponovo desi tako nešto, ko je za šta nadležan, ko šta potpisuje i odlučuje.

On ocenjuje da je doktorat ministar finansija „plagijat, bez dileme“, pošto se Sud nije bavio sadržajem predmeta jer to nije zadatak Upravnog suda, nego da li je poštovana procedura.

„O tome da li je plagijat odlučuje Univerzitet, a ne sud koji ne može time da se bavi, nisu nadležni ni kompetentni“, kazao je on.

Smatra da je stanje na Univerzitetu u Beogradu očajno, ali da ljudi van Univerziteta misle da je to nešto fenomenalno.

„Praktično se niko ne oglašava, osim možda 20 kolega, hiljade profesora ćute, ništa ih se ne tiče. Ko je upisao Beogradski univerzitet da bi nešto ‘muljao’, bezveze je to smislio, jer studiranje na BU košta, nije ni to besplatno pa da neko hoće da ‘mulja’. BU je nekada garantovao kvalitet, na putu smo da se to sroza“, rekao je Prvanović.

Prvanović dešavanja u Istraživačkoj stanici „Petnica“ ocenjuje jednom rečju – jezivo.

„Na osnovu informacija koje sam pročitao, to je grozno i tamo i bilo gde, to je nedopustivo, treba sankcionisani, da se ne ponovi nikad. Jednom sam samo bio u Petnici, nemam nikakva iskustva koja bih mogao da podelim, ali mislim da je to za apsolutnu osudu. Kako će to da se sad popravi, ne znam. Treba voditi računa o žrtvama, ne znam kako će to zalečiti devojčice i devojke koje su to prošle“, ocenio je Slobodan Prvanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar