Do probe male mature ostalo je deset dana, a većina osmaka već uveliko zna koju srednju školu želi da upiše. Ipak, pitanje koje se uvek postavlja pred samo polaganje testa je – koliko je bodova potrebno za upis u određenu školu? Prethodne godine pokazuju da najveće interesovanje vlada za priorodno-matematički smer u poznatoj beogradskoj gimnaziji, ali ne zaostaju ni stručne škole. Tri se posebno ističu.

Proba male mature zakazana je za 22. i 23. mart, što je prilika da osmaci provere svoje znanje iz maternjeg jezika, matematike i predmeta koji su sami odabrali – istorije, gografije, biologije, fizike ili hemije. Ovo probno testiranje moglo bi da bude posebno korisno za one đake koji žele da upišu neke od škola koje su tokom prethodnih godina bile najtraženije.

Iako broj poena koji je potreban za upis u srednju školu zavisi isključivo od toga koliko su bodova ostvarili oni koji žele da je upišu, stvari se tokom prethodnih godina nisu drastično menjale.

Tako je već dobro poznato da osmaci rado upisuju gimnazije, dok što se tiče stručnih škola, prednjače elektrotehnički smerovi, i to ako ne računamo bilingvalna odeljenja i smerove za posebno nadarenu decu.

Treća gimnazija najtraženija u prestonici

Ako posmatramo gimnazije u Beogradu, na prvom mestu, prema zvaničmim podacima sa sajta Moja srednja škola, najviše osmaka želi da upiše Treću beogradsku, i to prirodno-matematički smer. Poslednji učenik koji je upisao ovaj smer prošle godine, ostvario je čak 95,65 bodova, što definitivno svedoči da je ova gimnazija popularna među odlikašima.

PROČITAJTE JOŠ

Isti smer tražen je i u Četrnaestoj gimnaziji, za koji je prošle godine bilo potrebno 92,75 poena, kao i u Četvrtoj (92,38).

Opšti smer popularan je u Desetoj beogradskoj gimaziji i za njega je prošle godine bilo potrebno 91,55 bodova, dok je najtražniji opšti smer ponovo u Trećoj (91,31).

Osmaci hrle u IT sektor

Iako su gimnazije oduvek tražene, ni interesovanje za stručnim školama nije mnogo manje.

Recimo, smer Elektrotehničar informacionih tehnologija u beogradskoj Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla, prošle godine upisivali su samo odlikaši, a poslednji upisan imao je čak 93,07 bodova. Drugi smer u istoj školi koji je popularan među malim maturantima i Administrator računarskih mreža, i za njega je prošle godine bilo potrebno 89,35 poena.

Tražena škola je i Vazduhoplovna akademija.

Za smer tehničara vazdušnog saobraćaja prošle godine je trebalo najmanje ostvariti 93,31 poen, što ne čudi, jer za vaj smer važi da obezbeđuje posao odmah po završetku škole, sa izuzetno dobrim uslovima rada i platom.

Kada je u pitanju Medicinska škola Beograd, za ginekološko-akušersku sestru bilo je potrebno minimum 75,93 boda, za pedijatrijsku sestru minimum 82,8, za medicinsku sestru tehničara 88,95, a za fizioterapeutskog tehničara 81,1 poen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare