U centru Beograda večeras se okupilo više stotina građana, koji su, kako su rekli za Nova.rs, došli da protestuju zbog odluke Kriznog štaba da uvedu kovid propusnice. Saobraćaj koji je kod Glavne pošte bio blokiran skoro dva sata, ponovo je uspostavljen. Protest je održan i u Nišu i Smederevu.

Nezadovoljni građani razišli su se oko 23 sata.

Prethodno su se okupili na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra, ispred Glavne pošte.

Foto: Nova.rs

Takovska ulica je oko 21 sat zatvorena za saobraćaj, autobusi GSP-a stoje. Takođe, saobraćaj je blokiran u Bulevaru kralja Aleksandra od Crkve Svetog Marka do Doma sindikata u Dečanskoj ulici.

Foto: Nova.rs

Policija propušta samo kola Hitne pomoći.

Inače, na protestu se mogu videti pripadnici različitih generacija, od tinejdžera do penzionera. Neki od njih nose transparente na kojima piše „Stop covid-19 teroru“.

Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prisutno je dosta pripadnika policije u civilu, dok su uniformisani policajci raspoređeni ispred Skupštine Srbije i na mestima gde su ulice zatvorene za saobraćaj. Protest protiče bez incidenata.

Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedna devojka koja radi u ugostiteljskom objektu, kaže za Nova.rs da joj je uvođenjem kovid propusnica onemogućeno da radi.

Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Okupljeni građani navode i da mladi koji ne mogu ili ne žele da se vakcinišu, a koji rade u ugostiteljskim objektima, nemaju novac da svaka dva dana plaćaju testiranje.

Dodaju i da je nebitno što će kovid propusnice važiti samo tri sata i ističu, “da je bolje sprečiti na vreme” ovaj potez.

Građani za Nova.rs kažu i da je uvođenje kovid propusnica samo početak i da se na ovaj način opipava puls naroda.

Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Na udaru su mladi. Sigurno penzioneri neće da izađu u kafić u 22 sata i da im treba kovid propusnica“, kaže jedan mladić za Nova.rs i dodaje “da je sve oko kovid propusnica umakanje palca u bazen“.

Mlađi učesnici protesta kažu da su poziv videli na društvenim mrežama, na grupama Telegram i Stop cenzuri, ali i da su pozivi preko društvenih mreža upućeni iz Narodnih patrola Damnjana Kneževića, kao i iz organzacije Ujedinjeni narod Srbije.

I Nišlije protestovale protiv kovid propusnica

Građani koji se protive uvođenju kovid propusnica, njih nekoliko desetina, okupili su se večeras na centralnom niškom Trgu kralja Milana u znak protesta što je republički Krizni štab doneo odluku o njihovom uvođenju, od subote, 23. oktobra.

Skup je, naglasili su, bio organizovan preko društvenih mreža.

Niš 20.10.2021. Protest, kovid propusnice, Skupština Srbije

Foto: Ljiljana Isailović/Nova.rs

Najavili su novo okupljanje za sutra u 22 časa, takođe na Trgu kralja Milana.

Protest i u Smederevu

Oko stotinu građana Smedereva okupilo se večeras u centru grada nezadovoljni uvođenjem kovid propusnica.

BONUS VIDEO: Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (15)