Nakon što je Krizni štab doneo odluku da od 23. oktobra kovid propusnice u ugostiteljskim objektima važe svakog dana od 22 sata do kraja radnog vremena koje je predviđeno merama, ekipa portala Nova.rs posetila je nekoliko ugostiteljskih objekata u centru Beograda.

Pročitajte još:

Razgovarali smo sa vlasnikom jednog kafića koji ističe da je siguran da će nove mere sigurno doprineti zatvaranju mnogih lokala u Beogradu.

„Kako može da utiče? Biće samo još gore nego što je sada, jer pola kafića pod trenutnim merama može slobodno da se zatvori, a pod ovim novim merama će samo biti još gore“, rekao je vlasnik kafića.

Još uvek nije poznat princip po kojem će se sprovoditi novo pravilo, a kako je za naš portal otkrila devojka zaposlena u jednom ugostiteljskom objektu, ona ne namerava da ljude koji odbiju da pokažu svoju kovid propusnicu izbacuje iz lokala.

„Meni nije u opisu posla da ljudima tražim kovid propusnice, ali ako budu postojala neka pravila i uputstvo svakako ćemo ih ispoštovali. No, da li ću ja izbacivati ljude iz kafića – svakako neću“, rekla nam je devojka.

U Vladi Srbije je za Nova.rs potvrđeno da će kovid propusnice važiti samo nekoliko sati od 22 sata pa do 1 ujutru, odnosno do kraja radnog vremena.

Kovid propusnice ne znače uvođenje bilo kakvih dokumenata ili kartica, već će važiti zeleni digitalni sertifikati ili potvrde o vakcinaciji ili testu.

Podsetimo, Krizni štab je na današnjoj sednici doneo preporuku o uvođenju kovid propusnica koje predstavljaju potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine, ne starije od 210 dana;

Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – nije vam validan sertifikat;

Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a nakon 72 sata – morate opet na testiranje;

Negativan antigenski test – s tim što je on validan samo 48 sati;

Ukoliko ste preležali kovid, u prethodnih 7 meseci, 210 dana – nakon toga smatramo da nije bezbedno;

Za strance – validan EU kovid sertifikat ili drugih zemalja sa kojima Srbija ima ugovor o priznavanju.

Bonus video – Beograđani podeljenih mišljenja o kovid propusnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare