Protest prosvetnih radnika, članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održan je ispred Minsitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a prosvetari su tražili izmene zakona iz oblasti obrazovanja, manji broj učenika u odeljenju, kao i uvođenje platnih razreda.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na današnjem protestu pod nazivom „Zaokruži obrazovanje“ koji je počeo intoniranjem himne Srbije.

Nastavnik Dobrivoje Marjanović, član predsedništva USPRS obratio se prisutnima.

„Ispred nas se nalazi naša kuća – Ministarstvo prosvete, trebalo bi da predstavljaju nas, ali da li je baš tako? Ministarstvo je priznalo da je bilo 30.000 radnika sa nepunim radnim vremenom“, rekao je Marjanović i dodao:

„Novac koji smo uštedeli očigledno da je završio na nekom drugom mestu, ono što oni (Ministarstvo) izmišljaju se razni projekti. Onlajn nastavu su uveli na grbači prosvetnih radnika i roditelja. Hoćemo da obrazovanje dođe na prvo mesto i da se u našoj zemlji vrednuje znanje. Pozivamo sve one koji formiraju vladu da nakon izbora zaokruže obrazovanje i da obrazovanju daju prvo mesto, ne u obećanjima, već u realnosti“, istakao je on.

Protest prosvetara Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladan Ćirić iz Sindikata prosvetnih radnika iz Niša istakao je da prosveta danas ustala, a zatim je pročitao pesmu ukazujući na probleme obrazovanja.

Protestu su prisustvovali i Đorđe Miketić i Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije „Moramo“.

Nadežda Mihajlović iz Bačke Palanke rekla je okupljenima da su plate u predškolstvu ispod proseka.

„Niko nas se ne seti ni u vreme izbora, ni u vreme kovida. Nikada nismo dobili solidarnu pomoć, ne sete nas se ni za 8. mart. U predškolskim ustanovama vaspitači rade isti posao za različitu platu“, ukazala je ona upozoravajući da to unosi svađu i probleme i navodeći da je to ona stara „zavadi, pa vladaj“.

Ona je apelovala da se promeni zakonski okvir za penzionisanje i da se kao uslov vrate godine staža, pozvavši ministra prosvete Branka Ružića da dođe među srednjoškolce, a ne da sluša samo svoje savetnike.

Protest prosvetara Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Profesor ETŠ „Nikola Tesla“, Svetislav Ćalović, takođe se obratio prisutnima.

„Škole u Srbiji su u prethodne dve godine preživele pravu torturu bez prave podrske države i Ministarstva. Zanemarljivo povećanje od sedam odsto ne vredi ništa kada se imaju u vidu nedavna poskupljenja. Ovaj zulum mi više ne možemo i nećemo da trpimo“, poručio je Ćalović.

Vesna Jerotijević iz USPRS ocenila je Strategiju obrazovanja do 2030. kao „strategiju sunovrata“.

„Šta treba da se desi da svi nadležni vide kakve su nam škole i kakvo nam je obrazovanja. U ovako nemarnom obrazovanju naša deca postaju jeftina radna snaga za strane kompanije. Svega ovoga se setite u aprilu, jer u aprilu treba da zaokružimo obrazovanje“, istakla je Jerotijević, nakon čega su se okupljeni uputili prema zgradi Vlade Srbije.

Na čelu kolone je bila šetalica „Rušenje prosvete Srbija bez budućnosti“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Obraćanja prosvetara nastavljena su ispred Vlade Srbije, gde su ponovljeni zahtevi za izmenom zakona iz oblasti obrazovanja, manjim broj učenika u odeljenju, kao i uvođenjem platnih razreda.

„Svaki dan je dobar dan za borbu“, poručio je jedan od govornika.

Tokom obraćanja kod Vlade okupljeni su dva puta propustili vozila Hitne pomoći.

Jasna Janković, predsednica USPRS-a, pozdravila je na kraju protesta ispred zgrade Vlade Srbije tehničkog ministra prosvete i tehničku vladu.

„Srbijo, hoće da ti unište obrazovanje. Šta je smisao vlasti u Srbiji onda? Mi radimo za ovu državu, za đake, roditelje, radimo za našu decu. Ako je jedan čovek koji radi u obrazovanju problem, onda ovakva obrazovna politika vodi u propast ovu državu“, zaključila je Janković, poslavši snažnu poruku.

„Vidimo se 31. marta na svim trgovima ove naše zemlje“, poručila je Janković na kraju skupa.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon obraćanja ispred zgrade Vlade, okupljeni su se mirno razišli.

Podsetimo, ovo je prvi u nizu najavljenih protestnih skupova ovog sindikata u narednom periodu. Sindikat je ranije naveo da će tokom današnjeg jednodnevnog štrajka časovi biti skraćeni na 30 minuta u školama članicama Unije.

Protest prosvetara Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, organizacije koja je deo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekao je ranije da su u nekim niškim školama direktori vršili pritisak na članove ovog sindikata da odustanu od današnjeg štrajka i protesta u Beogradu.

USPRS je ranije najavio i da će 31. marta veliki protest biti održan u celoj Srbiji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Unija traži smanjenje broja učenika u odeljenju na najviše 24, korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20.000.

Među zahtevima su promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog.

Unija ima članstvo u oko 770 škola u Srbiji.

Inače, nedavno je održan i protest tri reprezentativna sindikata obrazovanja. Oni su na protestu 12. marta ove godine zatražili od Vlade Srbije da im ispuni ranije upućene zahteve, među kojima je i povećanje zarada u minimalnom iznosu od 15 odsto.

GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat prosvetnih radnika Srbije (SRPS) su na protestu iskazali nezadovoljstvo zbog odlaganja uvođenja platnih razreda do 2025. godine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bonus video – Protest prosvetara, 12. mart 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare