Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Povodom ekološke katastrofe koja je izazvana višednevnim izlivanjem mazuta iz JKP Gradske toplane, građani Novog Pazara održali su danas protest na platou u centru grada, tik iznad mesta gde se mazut izliva u reku Rašku.

Protestu koji je organizovala Inicijativa građana okupljena oko imena “ Za zdrav Novi Pazar “ prisustvovalo je više stotina građana Novog Pazara, među kojima istaknuti umetnici, profesori, doktori, verski službenici, sportisti tog grada koji su na miran način želeli da skrenu pažnju lokalne samouprave i republičkih institucija na višegodišnje zagađivanje reke Raške ali i ostalih reka u Novom Pazaru.

Organizatori protesta zahtevaju hitno sankcionisanje nadležnih u JP Gradska Toplana, koja je identifikovana kao odgovorna za izlivanje mazuta u reku Rašku.

Takođe među zahtevima se našao i poziv novopazarskom Zavodu za javno zdravlje, da se obrati javnosti u ovom gradu i da im saopšte da li je bezbedno šetati pored reke Raške i kakve su dugoročne posledice ove ekološke katastrofe, rekao je okupljenim građanima Ado Marovac, jedan od organizatora ovog skupa.

Ado Marovac Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Podsećamo, pre nešto više od 10 dana u centru Novog Pazara došlo je do ispuštanja tada nepoznate količine crne tečnosti u reku Rašku koja protiče kroz ovaj grad. Nakon što su građani na društvenim mrežama uzbunili javnost o izlivanju ove tečnosti, a za koju je kasnije utvrđeno da je nafta, pripadnici nadležnih inspekcijskih službi uspeli su da lociraju i pronađu zagađjivača. Inspekcijske službe su nakon istraživanja utvrdile da je usled nevremena koje je prethodne nedelje zahvatilo Novi Pazar došlo do mešanja vode i mazura u sistemu JP Gradska toplana Novi Pazar i izlivanja iste mešavine u sistem kišnice.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Međutim, mazut iz Gradske toplane nastavio je da se izliva u reku Rašku i danima nakon ovog snimka, a smrad je počeo je nesnosno da se širi gradom, pa je nakon ozbiljnih upozorenja  ljudi od struke došlo do pobune građana.

„Ovo je prvi put u istoriji grada da se građani ujedine oko jedne ideje i da zajedno, bez obzira na sve svoje razlike, zatraže od odgovornih rešenje za probleme svih građana Novog Pazara“, rekao je Ado Marovac za Nova.rs i dodao da je cilj protesta zdrava i čista reka Raška, ali i ostale reke koje protiču kroz Novi Pazar.

Prema njegovim rčima, nedavno izlivanje mazuta u reku Rašku nije jedini problem zagađenja ove reke. On je napomenuo da se u reku Rašku godinama izlivaju i otpadne vode iz kamenjara, mesara, i fabrika.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nusreta Brunčević iz Inicijative “ Za zdrav Novi Pazara“ izrazila je zadovoljstvo što se na protestu okupilo veliki broj građana kako bi odbranili reku Rašku.

Ona se zahvalila građanima koji su došli iz Raške, Kraljeva, Niša i ostalih gradova kako bi podržali ovaj skup.

„Čista Raška je prirotet svih građana i oni će se u narednom periodu nastaviti boriti za nju, ali i sve druge reke. Domovina se čuva čistom rekom, mi ćemo u narednom periodu nastaviti našu borbu, hoćemo da nadležne institucije, lokalne i republičke obrate pažnju i pokušaju da reše probleme koji se iz godine u godinu stavljaju pod tepih. Mi hoćemo da se izlivanje voda u naše reke zaustavi, čekaćemo mesec dana, a ako do tada ne bude odgovora nadležnih mi ćemo organizovati nove proteste i vršiti pritisak na nadležne institucije u gradu i Republici Srbiji “ rekla je Nusreta Brunčević za Nova.rs.

BONUS VIDEO:  Ekološka katastrofa na drinskom jezeru – Mali Zvornik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar