Posle ukidanja Prostornog plana za projekat Rio Tinto, aktivisti su zadovoljni, ali ipak smatraju da to nije kraj bitke i nastavljaju proteste. Protekih nedelja organizovane su blokade puteva širom Srbije. Danas nije bilo blokada, ipak, organizovan je protest u Loznici. Okupljeni su poručili da od borbe ne odustaju dok ne budu potpuno sigurni da su odbranili svoju zemlju. U ponedeljak je najavljen i sastanak u Vladi Srbije, na kojem će biti predočen i Predlog zakona o zabrani eksroprijacije i skopavanja litijuma.

Danas nije bilo biti protesta i blokade auto-puta ispred Sava centra u Beogradu.

Na protestu ispred Pošte u Loznici bilo je reči o tome šta će uslediti. Skup je prijavljen MUP-u. Predviđeno je da protest traje dva sata.

Šta znamo do sada?

U Službenom glasniku je objavljeno da se poništava uredba Vlade o prostornom planu za Rio Tinto. Aktivisti Ekološkog ustanka juče su u Vladi Srbije, preuzeli svu dostupnu dokumentaciju o ugovorima i dozvolama Rio Tinta. Dokumentacija je teška oko pet kila i sadrži 4.8000 strana. Aktivisti kažu da dokumentacija koju su dobili dokazuje da je najviše dogovora sklopljeno za vreme aktuelne, Vlade. Ujedno, oni nisu videli nijedan dokument koji pokazuje da bi Srbija trebalo da potpiše astronomsku odštetu kompaniji Rio Tinto.

Šta je novo?

Za razliku od proteklih nedelja, sve veće saobraćajnice auto-putevi i magistralni putevi u Srbiji biće prohodni, barem što se tiče blokada i demonstranata (sneg je već druga priča). Prošlog vikenda bio je blokiran i granični prelaz kod Loznice, ovoga puta i taj vid protesta će izostati.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

15.27 – Završen protest ispred u centru Loznice

Okupljeni se polako razilaze sa protesta koji je trajao oko sat i po vremena.

15.08 – Mijatović: Da ne odlučuju guzonje u Beogradu   

„Nijedan guzonja u Beogradu ne može odlučivati u naše ime i dozvoljavati da se postavljaju trovačnice. Moraće da pita nas, moraće da pita narod“, poručio je Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

15.06 – Simović: Da nastavimo jače i složnije

„Oni misle da smo mi nepismeni, da mogu da nas obmanu. Videčemo šta će nam reći na sastanku u ponedeljak. Moramo da se izborimo do kraja, jer će nas u suprotnom sve ovo skupo koštati“, rekao je aktivista Simović .

14.54 – Bralović: „Nedopustivo je da cela Loznica nije tu“

„Sram bilo svakoga ko je ostao kod kuće“, poručila je pesnikinja i aktivistkinja Ljljana Bralović.

14.49 – Zakon o zabrani eksploatacije i istraživanja litijuma 

Advokat Dule Filipović, najavio je i razgovor sa premijerkom Anom Brnabić u ponedeljak. On je izdvojio i glavne zahteve. „Podnećemo Predlog zakona o zabrani ekslopatacija i istraživanaj litijuma i bora. Da se ne ponovi ono što se dešavalo poslednje dve godine. Zemljište koje premimenovano u građevinsko, opet da bude poljoprivredno“, poručio je Filipović.

14.45 – „Branićemo do kraja“

„Ovo je bitka iz Srca. Dok svaka njiva ne bude odbranjena“, poručila je aktivistkinja Marijana Petković.

14.30 Panić za Nova.rs: „Treba isterati do kraja“

„Pomak je napravljen. Treba podržati i dalje insistrati na tome da se sada uvede moratorijum na iskopavanje. Nikakve pare ne mogu da namoteste živote. Svi drugi bi od toga imali korist, a građani Srbije ponajmanje“, kaže Panić za Nova.rs.

14.27 – Sneg usporava dolazak na okupljanje

Organitatori protesta saopštili su da se čeka dolazak aktivista. Zbog snega to je otežano, pa će se sačekati sa zvaničnim govorima i obraćanjima.

14. 17 Ućivo iz Loznice: Nova.rs FB live

#fb_live_video

14.09 – Kokanović za Nova.rs „10 pitanja za premijerku“

„Nije rekla sta ce biti sa bušotinama i vraćanjem zemlje, mi ne zakazujemo da živimo u Vukovaru. Podnećemo predlog zakona da se trajno zabrani eksploatacija bora i litijuma. Postavićemo pitanja da li će ispuniti obećanje da će asfaltirati put u selima i 10 miliona evra za zelenu agendu. Protesta će biti, ali sve zavisi od njih“, kazao je Aktivista Zlatko Kokanović.

14.07 Petković za Nova.rs: „Miriše na prevaru“

„Mirise na prevaru sve ovo, na Aninu prevaru jer Rio Sava radi i dalje. Nude otkup gradjanima, šalju dokumentaciju a dok se polja na očiste, šume ne posume, otkup ne prestane, šteta na utvrdi i ne zabrani trajno istraživanje i iskopavanje neće stati. Prva njiva koju budu preveli na Rio Savu izazvaće ogroman bunt i nove blokade koje ćete videti u narednom nedeljama. U ponedeljak gradjani idu u Vladu i pružićemo joj priliku“, priča za Nova Marijana Petković.

14.05 Transparenti i parole

Okupljeni nose parole „Vucicu prevarantu, očisti teren Jadar od rudnika“, kao i „Mi nećemo da živimo u Vukovaru“.

14.00 – Počinje okupljanje

-Sve veći broj gradjana pristiže u Loznicu. Okuplje počinje ispred zgrade Poste i Opštine, tačno na šetalištu pa samim tim neće biti blokada kao prethodnih nedelja.
Tu su mladi, stariji, porodice, gradjani Gornjih Nedeljica i Loznice a očekuje se dolazak predstavnika Ekološkog ustanka i drugih organizacija. Medju okupljenima su i Zlatko Kokanovic i Marijana Petković Trbojevic.

Bonus video: Loznica protiv Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare