Radio televizija Vojvodine
RTV Foto:N1

Radio-televizija Vojvodine saopštila je da je uspela da obezbedi redovnu isplatu zarada i drugih ličnih primanja za zaposlene i navela da niko od njihovih radnika zaposlenih na određeno i neodređeno vreme neće dobiti raskid ugovora o radu.

Sindikat „Nezavisnost“ RTV pozvao je u ponedeljak rukovodstvo te medijske kuće da spreči najavljena otpuštanja i zaštiti više od 250 zaposlenih, a najavili su i proteste ukoliko se otpuštanje ne spreči.

Taj sindikat tvrdi da pokrajinski javni medijski servis otkazima ugrožava informisanje na manjinskim jezicima.

Rukovodstvo RTV u današnjem saopštenju je navelo da je pandemija ostavila ekonomske posledice po poslovanje pokrajinskog javnog servisa, jer su Uredbom o izmeni budžeta Srbije prihodi za finansiranje osnovne delatnosti RTV smanjeni za 201 milion dinara.

Zbog toga je, navodi rukovodstvo, medijska kuća bila prinuđena da se kreditno zaduži kako bi ublažila negativan efekat smanjenja prihoda i obezbedila nesmetano obavljanje delatnosti.

Takođe, dodaju da su internim merama smanjeni rashodi na pozicijama agencijskog zapošljavanja radnika, putovanja i dnevnica.

U ovom trenutku, kažu iz rukovodstva, zbog izmenjenih uslova finansiranja ne postoje zakonski uslovi da RTV zaključi novi ugovor sa Agencijom za zapošljavanje.

Međutim, kako navode, RTV je od nadležnih republičkih organa tražila i dobila saglasnost za prijem 50 radnika na neodređeno vreme, koji su sada angažovani preko Agencije za zapošljavanje.

Od 27 novinara koji će, na pomenuti način, biti primljeni na neodređeno vreme u RTV, njih 18 je iz manjinskih redakcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare