Protest u Sapcu protiv poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji Sabacc
Protest u Šapcu protiv poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji Foto:Screenshot/Facebook/Savski nasipProtiv sistema - Stop Diktaturi

Ispred Gradske uprave Grada Šapca održan je protest protiv gradnje rudnika za eksploataciju litijuma kod Loznice, i poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji. Zajednički cilj skupa "zaštite Jadra i Mačve i odbrane Srbije" pod nazivom "Neću Rio Tinto!" bio je da se ne dozvoli uništenje Srbije. Okupljeni građani poslali su poruku: "Ne damo vodu koju pijemo, vazduh koji dišemo i zemlju koja nas hrani!Sačuvajmo ih za buduće generacije!".

Skup je počeo u 19 sati, a protestu koji su zajednički organizovali brojni ekološki pokreti, političke partije i pokreti prisustvovalo je nekoliko stotina građana.

„Problem eksploatacije jadarita, koji je u planu kompanije Rio Tinto trenutno je najvažnije pitanje svih građana zapadne Srbije i Srbije uopšte! Oko toga ne sme biti podela. Ne možemo dozvoliti ovoj neodgovornoj vlasti da uništi budućnost naših potomaka“, rekli su organizatori protestnog skupa.

Na protestu je govorio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je pozvao građane Srbije da ustanu protiv pokušaja vlasti da „zarad profita nekoliko korumpiranih ljudi“ iz režima preda deo teritorije Srbije kompaniji „Rio Tinto“, koja kod Loznice namerava da otvori rudnik litijuma.

Napominjujući da litijuma ima i u Nemačkoj, on je poručio Rio Tintu da ga „vade tamo, jer im je bliže za akumulatore i automobile, a ne da dođu u Srbiju i unište reke, vazduh, vodu i zemlju, ostvare svoje profit a nama ostave pustoš, kao što je ostavio pustoš svuda po svetu“.

On je poručio da to „nećemo dozvoliti“, kao i da to „nije pitanje samo Loznice, Šapca i Mačve“, nego je to tema za celu državu.

Prema njegovim rečima, cela Srbija mora da se suprotstavi ovom projektu nekolicine korumpiranih političara u vrhu vlasti, koji su navikli da pune svoje džepove rasprodajući Srbiju.

„Glavu gore i svi u borbu. Ne smemo da se delimo po ovom pitanju, ni žuti ni beli, ni levi ni desni, jer je reč o opstanku Srbije, a tu ne sme biti kompromisa niti kalkulacija“, istakao je  Aleksić.

Oni koji danas govore, dodao je on, da će se „Srbija obogatiti ako dođe Rio Tinto verovatno misle da to znači da će Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović i Ana Brnabić dodatno napuniti svoje džepove, a da će narod rasterati iz Jadra, Rađevine i Mačve“.

„Kada kažu da će sve biti po ekološkim standardima, da li misle na standarde koje su primenili u rudniku u Boru ili u železari u Smederevu? U Boru se živi kao u logoru, a tamo se vadi zlato, a ne litijum“, podsetio je Aleksić.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović poručio je okupljenim građanima da je „vreme za buđenje“.

On je podsetio da je 24. jula 2017. godine potpisan Memorandum između Srbije i Rio Tinta o zajednikkom sprovođenju projekta „Jadar“.

„Nikada više nećemo dozvoliti da neko iz režima laže sa ovim projektima kada direktno stoje iza davanje dozvola za otvaranje rudnika litijuma. Oni koji su potpisali taj Memorandum, Ana Brnabić i Zorana Mihajlović samo su u agenti stranog interesa, rade za strance a protiv naših interesa“, istakao je on.

Ko je onaj ko zapravo dovodi Rio Tinto, ko odlučuje o svemu u Srbiji, upitao je Obradović i dodao da naš najveći problem nije Rio Tinto, a posebno Brnabić i Mihajlović nego Aleksandar Vučić koji stoji iza ovakve katastrofalne investicije.

„Navedite mi u kojoj je toj zemlji Rio Tinto radio u svetu, a da iza sebe nije ostavio pustoš“, upitao je lider Dveri.

On je rekao da iz Šapca šalju tri patrioteske poruke –  očuvanje Kosova i Metohije i odbrana naših intersa u Crnoj Gori i Republici Srpskoj,  ekonomski patriotizam i podrška domaćoj privredi a ne stranim kompanijama i treći je zeleni patriotizam za podršku zdravlju stanovništva.

Član Predsedništva Pokreta Buđenje Vladimir Terzić poručio je da su svi okupljeni građani danas bili reprezentativci Srbije, zdravog razuma i zaštite vitalnih intersa.

„Struka je rekla svoje, političari su to podržali i to je dobra klica za budućnost da se odbranimo od ovog zla. Ovo je prvi dan odbrane slobodne Srbije“, poručio je Terzić.

Na skupu su učestvovali ekološki pokreti – Ne damo Jadar, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji, Ekološka organizacija Eko Cer Šabac, kao i brojni politički pokreti – Skupština slobodne Srbije, Pokret Oslobođenje, Pokret Crno na belo, Inicijativa Selo-grad, Pokret Buđenje.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Jadru

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar