Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekoliko stotina stanovnika Dorćola u Beogradu, okupilo se večeras na uglu ulica Cara Dušana i Gundulićevog venca, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su ranije saopštili, nezakonitih i netransparentnih radova na postavljanju mreže na liniji trolejbusa u Venizelosovoj i Ulici Žorža Klemensoa.

 

Oko 300 stanovnika Dorćola okupili se večeras na uglu ulica Žorža Klemensoa i Gundulićevog venca, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja trolejbuske linije u ovom delu Beograda. Oni traže zaustavljanje radova i da se postupak dobijanja dozvole preispita i ponovi. Oni su u najavi okupljanja rekli da građani do sada nisu dobili nijednu informaciju od Grada Beograda u vezi sa radovima, a zahtevaju i da im se predoče planovi koji su doneti bez njihovog znanja i bez učešća stručne javnosti.

Vuk Tapušković iz udruženja „Komšije sa Dorćola“, obratio se večeras okupljenim građanima, i obavestio ih da su oni podneli tužbu Upravom sudu, tražeći hitnu obustavu radova.

„Po poslednjem izveštaju Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika, imamo dobre šanse da ih zaustavimo na ovaj način. Nadamo se da ćemo sledeće nedelje dobiti obustavu radova. Međutim, to ništa ne vredi ako nas ne bude stalno ovako mnogo, iako ne budemo išli u medijsku kampanju da se sve to obustavi. Borimo se na tom frontu, oni su krenuli da rade opet i blizu su završetka radova, ali ova borba se tiče celog grada. Kada naprave novi terminus u Dunavskoj i kada se spuste sve trole i autobusi sa Trga Republike, nećemo moći da živimo. Moramo da se borimo za ovu stvar“, rekao je Tapušković.

Jedan od građana podsetio je da ovaj problem traje više od godinu i po dana i da to nije ništa novo, i što se ne dešava u celom Beogradu.

„Trole koje se ovde grade imaju problem u nekim osnovnim pravnim aktima koji su donošeni, i u građevinskoj dozvoli koju uporno dokazujemo da nije ispoštovana, da nije u skladu sa zakonom, urbanističkim propisima..Na Dorćolu nema toliko mesta i nikada nije predviđeno da se toliki saobraćaj ovde spusti“, rekao je između ostalog jedan od okupljenih.

Kako javlja reporter portala Nova.rs sa lica mesta, okupljeni građani krenuli su Ulicom cara Dušana do Kalemegdana, a najavljeno je da se potom vraćaju nazad.

Okupljeni građani razvili su i transparent „Komšije sa Dorćola“.

Protest protiče mirno, a u ovom delu grada, saobraćaj je zaustavljen.

Inače, ovo je jedan u nizu protesta, koji su Dorćolci organizovali.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar