Završetak radova u Ulici cara Dušana u odnosu na prvu najavu kasne više od godinu dana, dok je ova ulica već više od sedam meseci raskopana. U međuvremenu, rokovi za završetak radova su iznova i iznova pomerani, a poslednji je istekao danas. Aktivisti i građani koji žive u ovoj ulici su tim povodom izveli kratak performans u kom su presekli vrpcu i time označili "završetak radova" u "rekonstruisanoj ulici".

„Dobrodošli na 6. po redu konačni završetak Dušanove ulice, sada tramvaji mogu da krenu, pešaci mogu normalno da se kreću, radnje da prorade, Hitna pomoć bez problema da stigne do svojih pacijenata“, rekao je ironično, nakon presecanja vrpce, Đorđe Miketić nosilac liste nestranačkih aktivista „Srce grada“.

Đorđe Miketić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je napomenuo da je u toku treća po redu godina rekonstrukcije ove ulice.

Miroslava Gaćeša, koja živi u Dušanovoj ulici, rekla je kako već sedam meseci nemaju trotoar zbog čega ne mogu bezbedno da hodaju, guraju kolica, odlažu smeće.

Kada je u junu 2019. godine počela rekonstrukcija skoro tri kilometara dugačke saobraćajne osovine ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, saopšteno je da će radovi biti okončani u decembru iste godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Radovi su počeli u Ulici kraljice Marije, da bi prešli na 27. marta i kasnije Ulicu Džordža Vašingtona. Poslednja faza trebalo je da bude rekonstrukcija Ulice cara Dušana, koja je i najduža.

Već posle nekoliko meseci, u septembru 2019. godine, odlučeno je da rekonstrukcija četiri ključne gradske saobraćajnice bude podeljena u dve faze, pa je cela Dušanova ostavljena za 2020. godinu.

Radovi u Ulici cara Dušana počeli su u junu 2020. godine i od tada kreće pomeranje rokova za njihov završetak.

Krajem juna glavni gradski urbanista Marko Stojčić obećao je završetak radova pre 1. septembra. Međutim, već tada je i on ostavio mogućnost da radovi neće biti skroz završeni, ali je ubeđivao građane da će ulice biti prohodne.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Naša namera je da radovi po svaku cenu budu završeni pre prvog septembra. Prema informacijama koje smo dobili od izvođača, kolovoz će biti završen ranije i ulica će biti prohodna za saobraćaj, ali samo sa dve trake. Posao na rekonstrukciji trotoara i sve ostalo što će biti rađeno je komplikovanije i obimnije, pa će sigurno trajati duže od rekonstrukcije kolovoza“, rekao je tada Stojčić.

Posle mesec dana Stojčić pomera rokove i najavljuje završetak radova za 1. oktobar.

„Čekamo polovinu septembra, kada očekujemo da će biti gotovi svi radovi na kolovozu i kada će biti uslova da se pusti i saobraćaj, kao i tramvajska mreža. Do 1. oktobra bi trebalo da apsolutno svi radovi budu završeni“, rekao je Stojčić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, već krajem avgusta stiže novo obećanje, sada od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji najavljuje kraj radova za sredinu novembra.

Povezane vesti:

On je novo kašnjenje opravdao kompletnom zamenom kanalizacionih i vodovodnih cevi, koja je usporila radova.

Međutim, Vesić ubrzo shvata da se preračunao, pa već 21. septembra gostujući na RTS-u najavljuje da bi tokom novembra u Ulici cara Dušana trebalo da bude pušten saobraćaj, a da će kompletni radovi biti završeni u decembru. Poslednje u nizu obećanja Vesić je dao u 23. decembra prošle godine kada je rekao da će tramvajske linije 2, 5 i 10, koje su ukinute polovinom jula 2019. godine, na trasi od Ruzveltove do tvrđave ponovo početi da saobraćaju između 20. i 25. januara.

Ovaj deo ulice još uvek nije rekonstruisan, zbog čega Dušanovom ulicom još uvek ne saobraćaju tramvaji, a o stotinama metara raskopanih trotoara da ne govorimo.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare