Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Složili smo se sa ministrom Šarčevićem da se ne slažemo, izneli smo brojne zamerke, a stav koji mi tvrdo zastupamo i koji nije uvažen je da zdravstveno ugrožene kategorije nastavnika i učenika u toku epidemije ne bi trebalo da dolaze u škole, kaže za Nova.rs Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetih radnika nakon sastanka ministra prosvete sa reprezentativnim sindikatima. Stav da starije ili hronično obolele nastavnike treba poštedeti zastupa i Forum beogradskih gimnazija.

„Nije bilo nekih pitanja za koje nismo mogli da nađemo zajednički jezik i svi smo svesni situacije u kojoj se nalazimo. Saglasili smo se da je specifičnost svake ustanove i regije drugačija i da ustanove, u skladu sa svojom autonomijom mogu da izaberu koji će od ponuđenih modela da primenjuju u skladu sa resursima kojima raspolažu „, naveo je Šarčević posle sastanka sa predstavnicima prosvetnih sindikata.

Iz ovih ministrovih reči bi se moglo zaljučiti da se u svemu saglasio sa sindikatima. Međutim, predstavnici pojedinih sindikata tvrde drugačije.

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetih radnika kaže da su se „složili samo da se ne slažu“.

Povezane vesti:

Navodi da je dobro što je do sastanka došlo, ali da je to trebalo da se desi još krajem jula ili početkom avgusta, da bi se zajedno usaglasili o upustvu kako organizovati nastavu od jeseni.

Prema njegovim rečima, sindikati su izneli brojne zamerke, ali je pitanje šta će od toga biti uvaženo.

„Stav koji mi tvrdo zastupamo je da ugrožene kategorije nastavnika, i učenika naravno, kao i oni koji u domaćinstvu imaju osobu koja spada u ugroženu kategoriju, mogu nastavu da drže ili prate samo onlajn“, objašnjava Jović za Nova.rs.

Dodaje da za taj stav nije uvažen.

Zvonimir Jović
Foto: N1

„Kako ćete onog ko ima pritisak, dijabetes ili neku još težu bolest oterati u učionicu i rizikovati da on dobije koronu?“, pita se Jović.

Između sindikata i ministra prosvete, kako kaže, postoji i neslaganje o tome šta se podrazumeva pod onlajn nastavom.

„Kad ministar kaže onlajn nastava, on misli na nastavu pre RTS-a, što nije onlajn nastava. Osim u nekim pojedinačnim retkim slučajevima, za sada nema onlajn nastave“, kaže on i objašnjava:

„Prava onlajn nastava podrazumeva korišćenje platformi, bilo da je to Gugl učionica, bilo je da su u pitanju Majkrosoftove platforme, gde bi nastavnik bio u direktom kontaktu sa učenicima, gde bi se održavala predavanja“.

Predstavnici Foruma beogradskih gimnazija saopštili su da je Ministarstvo prosvete podržalo većinu njihovih predloga – one koji su se odnosili na maske i PSR testove, ali ne i taj da se poštede stariji prosvetni radnici i oni sa hroničnim obolenjima.

„Ministarstvo nije podržalo predlog o poštedi starijih od 60 godina i hronično obolelelih obrazložući takvu odluku zakonskom regulativom“, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica Sindikata „Nezavisnost“ Ružica Todić Brdarić kaže za Nova.rs da su oni kao sindikat naglasili da im je bezbednost dece na prvom mestu.

Ružica Todić - Brdarić
Foto: Printscreen/YouTube/OdStarSeminari

Što se tiče predloženih mera, kaže da su one uz određene korekcije izvodljive.

„Mislim da bi u velikom broju slučajeva sve moglo da se izvede uz jednu korekciju rasporeda časova koji se prilagođava za konkretnu školu“, kaže Todić Badrić.

Dodaje i da su oni insistirali smo na autonomiji svake škole zbog specifičnosti posla i obrazovnih profila.

Primedbu su imali na predlog da nije neophodno pravdanje izostanaka.

„Mi kao sindikati smo protiv toga da roditelji ne moraju ni na koji način da opravdavaju izostanak učenika. Smatramo da je to jedno podilaženje roditeljima koje može da se iskoristi“ navodi.

saopštenje - sastanak- ministar Šarčevic- sindikati
Foto: mpn.gov.rs

Profesori i sindikati su do sada izneli brojne primedbe na pravila koje je propisalo Ministarstvo prosvete, po kojima će biti organizovana nastava u školama.

Primedbe se odnose na problem deljenja odeljenja kad imaju više od 30 učenika, jer je propisano da u svakoj grupi mora da bude najviše 15 đaka. Problematičan je i manjak nastavnog osoblja i prostora u školama, kao i nepostojanje jasnih uputstva o tome šta raditi ako neko u školi oboli od koronavirusa.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević održao je sastanak sa predstavnicima Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), Unijom sindikata prosvetnih radnika i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, na sastanku se razgovaralo o realizaciji i modelima nastave u osnovnoj i srednjoj školi, koje je usvojio Krizni štab za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti COVID-19.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare