Foto: N1

Na širokoj čaršiji u Leskovcu prosvetni radnici organizovali su protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje. Podrška koleginici stigla je i iz Kragujevca.

Đaci su joj izmakli stolicu i incindent snimali.

Bojana Stefanović, nastavnica istorije u leskovačkoj Osnovnoj školi „Kosta Stamenković“ koja je preko društvenih mreža pozvala kolege na protest istakla je da je ovo crvena linija, krajnje vreme da nadležne institucije reaguju, objavio je RTS.

Učestalo nasilničko ponašanje učenika pokazuje da je deci potrebna pomoć i da u rešavanje problema treba da se uključe svi, roditelji, prosvetni radnici, Ministarstvo prosvete.

Na skupu je rečeno da se, iako postoje pravilnici o zaštiti nastavnika, oni retko primenjuju.

Zbog toga prosvetni radnici traže da se zakoni dosledno poštuju i da se konačno u potpunosti zabrani upotreba mobilnih telefona u školi.

Grupa kragujevačkih profesora okupila se na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije u znak podrške koleginici iz Trstenika. Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Ljiljana Miletić rekla je da su se profesori iz više kragujevačkih škola okupili spontano, odnosno, organizovali su se putem društvenih mreža.

Ona je kazala da se na skupu niko nije obratio okupljenima.

Miletić je rekla da je Unija pozvala sve sindikate da 1. decembra obustave nastavu u školama.

„Unija traži promenu zakonske regulative o bezbednosti zaposlenih u školama. Već deset godina traži se status službenih lica za nastavnike“, navela je Miletić.

Ona je ocenila da se slučaj koleginice iz Trstenika dešava u školama, da to nije ništa novo, ali da se za to ne zna.

BONUS VIDEO: Marija Stevanović, profesorka iz Trstenika: Prosvetarima status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar