Sva četiri reprezentativna prosvetna sindikata odlučila su da prihvate predlog Vlade Srbije, takozvani Protokol kojim se definišu određene obaveze države prema zaposlenima u školi. Zato su, za sada, prosvetari odustali od štrajka najavljenog za 16. oktobar, međutim sutra je za njih "Dan D", kada taj dokument treba da potpišu obe strane i kada će znati da li su na dobrom putu ka unapređenju prosvetnog sistema ili će organizovati novi protest ili stupiti u štrajk skaćenjem časova.

Vlada Srbije ponudila je prosvetnim radnicima Protokol kojim se definišu obaveze države koje uključuju i rast plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto od januara 2024. i uvećanje koeficijenta za obračun plate razrednim starešinama sa četiri na sedam odsto.

Iako su se reprezentativni sindikati usaglasili sa predlogom Vlade, ipak predstoji i zvanično potpisivanje Protokola, koje se očekuje sutra. Ako Vlada ne pozove sindikate na potpisivanje i ne obaveže se na to da će prosvetari konačno dobiti plate iznad republičkog proseka, nastavnici će organizovati novi protest ili stupiti u štajk skaraćenjem časova.

Predsednik Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović navodi za Nova.rs da će tek sutra zvanično znati na čemu su.

„Prošli četvrtak imali smo sastanak sa predstavnicima Vlade. Dobili smo dokument koji smo razmatrali, radili smo ga zajedno sa Vladom. Dokument nije idealan, ali smo ga na kraju doveli u red da ima nekog napretka. Nakon toga, dali smo ga našim organima na odlučivanje i sva četiri reprezentativna sindikata donela su odluku da takav protokol i u takvom obliku potpišemo. To će sutra biti na Vladi, očekujemo da nas pozovu, da potpisujemo zajedno sa njima, a onda ćemo nakon toga objasniti šta je to unapređeno u prosvetnom sistemu. Sve što bih vam rekao pre potpisivanja, bilo bi preuranjeno“, objašnjava Marjanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Naš sagovornik dodaje da se nakon „validiranja“ dogovora očekuju i precizirane rokovi za ispunjenje svega što je potpisano.

„U skladu s tim, pratićemo kakva je sada aktuelnost, štrajka u ponedeljak neće biti. Ukoliko Vlada odbije da potpiše takav dogovor sa nama, odnosno ukoliko odredbe sporazuma ne budu sprovođene onako kako su definisane i u ovim rokovima i u ovakvom obliku kako smo međusobno definisali, mi ćemo nastaviti naše aktivnosti“, jasan je Marjanović.

Poručuje da prosvetni radnici očekuju da država preuzme odgovornost.

„Mi smo doneli naše odluke na glavnim odborima, bilo je i za i protiv, da li ćemo pristati na neka obećanja ili ne, na kraju smo ipak bili razumni. Sačekaćemo tu narednu godinu kada smo i tražili da dostignemo republički prosek. To nam je i jedan od glavnih zahteva i ono što je sporno jer država Srbija nikada nema para za obrazovanja, pa da vidimo da li će ih imati sledeće godine. Ne tražimo ništa više nego da delimo sudbinu države. Ukoliko ekonomija ide u dobrom pravcu, neka obrazovanje dobija svoj napredak. Ukoliko ide u lošijem pravcu, delićemo sudbinu naroda“, zaključuje naš sagovornik.

Protest sindikata prosvetnih radnika na trgu Nikole Pašića Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Šta piše u predloženom Protokolu

U Protokolu se, između ostalog, navodi da Vlada u oktobru ove godine usvoji Zaključak za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta za 30 odsto i više norme, a koja su upražnjena zaključno sa 31. decembrom 2020.

Osim većih plata i uvećanja koeficijenata za odeljenske starešine, Vlada Srbije se ponuđenim Protokolom obavezuje i da uveća koeficijent, počev od januarske plate – za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto, za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate.

Vlada se obavezala i da „u konsultacijama sa reprezentativnim sindikatima u 2024. godini poveća koeficijente za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar…) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko-knjigovodstveni radnik) i koeficijente za domara i kuvara 9,38“, navodi se u dokumentu.

Intenziviraće se i rad radnih grupa i komisija za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, studentski standard i visoko obrazovanje, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i rešavanja problema u svim delatima obrazovnog sistema, predviđeno je Protokolom.

Vlada je obećala i da će pratiti dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sidikata i da će definisati izmene u cilju smanjenja administrativnih obaveza nastavnika, do marta 2024. godine.

Predviđa se još i da radna grupa za osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, koju je formirala Vlada Srbije, intenzivira sastanke „dinamikom i sastavom koji je predviđen prilikom formiranja radne grupe, radi rešavanja problema u školama u Republici Srbiji.

BONUS VIDEO: Prosvetari pred Skupštinom Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare