Učionica, škola, veronauka
Foto: Shutterstock

Sva četiri prosvetna sindikata odustala su od ranije najavljenog štrajka. Oni su, kako navode u saopštenju, doneli odluku da prihvate dokument Protokola, koji je predložila Vlada Srbije.

„Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini. Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka“, navodi se u saopštenju.

Šta piše u Protokolu Vlade?

U predlogu protokola koji su sindikati dobili od vlade konstatuje se da je januaru ove godine zaposlenima u prosveti plata povećana za 12,5 odsto, da su prošlog meseca primanja prosvetnih rdnika vanredno uvećana za 5,5 procenata, i da je na taj način početna plata nastavnika došla do 78.801 dinara.

„Zahvaljujući ovim povećanjima, prosečna neto plata isplaćena zaposlenima u prosveti u 2023. godini sa sedmim stepenom stručne spreme veća je od prosečne plate u Republici Srbiji“, napominje se u vladinom predlogu.

PROČITAJTE JOŠ

S najavljenim povećanjem zarada u obrazovanju za deset odsto od januara 2024. godine, početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme biće 86.681 dinara. Pritom, ova kumulativna uvećanja iznose 31 odsto za godinu dana, od januara ove do janura naredne godine, kako je objašnjeno u vladinom predlogu protokola. Tu se, između ostalog, navodi i da je od januara 2020. godine do septembra 2023. vlada u saradnji s reprezentativnim sindikatima omogućila da više od 18.000 zaposlenih u prosveti koji su radili na određeno vreme budu zaposleni zastalno.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare