vladimir orlic suncica ivanovic
Vladimir Orlić, Sunčica Ivanović /Foto: N1

Uzbunjivačica Sunčica Ivanović, koleginica devet žena koje su u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji zamenjene funkcionerima SNS Aleksandrom Martinovićem i Vladimirom Orlićem poručila je da je nastupom na N1 Orlić pokazao koliko ne ceni stručnjake, te da mu nije stalo do devet žena, majki, doktora nauka i doktorantkinja, koje su neosnovano ostale bez posla. Ona je reagovala na njegove navode da nijedna žena nije otpuštena u ovoj instituciji.

„Ja danas tamo ne predajem. Da li znate ime ijedne žene, ne devet, deset, da je izgubila posao na bilo koji način koji je do tada obavljala, a onda je taj posao počeo da obavlja neko od narodnih poslanika SNS. Ne znate, jer ta žena ne postoji, nijedna“, rekao je Orlić, a na pitanje da li ima ugovor o radu dodao: „Danas nemam nikakav ugovor“.

Pomenute reči poslanika SNS uznemirile su devet žena, koje su dobile otkaz na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, a njihova koleginica Sunčica Ivanović kaže za Nova.rs da je nastupom na N1 narodni poslanik Orlić pokazao koliko ne ceni stručnjake, te da mu nije stalo do devet žena, majki, doktora nauka i doktorantkinja, koje su neosnovano ostale bez posla pošto on navodi da one za njega ne postoje.

Da podsetimo, njegov prethodni angažman u VMŠ prosvetna inspekcija 2018. godine ocenila kao nezakonit, međutim, kako tvrdi Ivanović on je ponovo angažovan u školi od kraja 2019. godine.

„Žene su se toliko uznemirile. Vladimir Orlić radi još od prošle godine. Nama je krenuo master prošle godine od oktobra, i on predaje na master studijama“, rekla je ona i dodala da je uputila poziv Ćosića da pozove nju i njene koleginice da se upoznaju sa Orlićem.

„Ja nemam nikakvu bojazan ako je neko državni sekretar ili narodni poslanik. On se zakleo u Narodnoj skupštini da će da služi građanima, sa najboljim znanjem. Ako je ovo najbolje, ja ne znam šta bih još rekla. Jer kako oni u stvari misle o nama, i našoj deci, Orlić je najbolje prezentovao. Pored toga, udario je šamar visokom obrazovanju ili zato što ne zna ili zato što je dovoljno drzak da izjavi kako je za 9 žena u VMŠS Ćuprija istekao ugovor i to je to“.

Sunčica podseća da je devet predavača, devet žena, zamenjeno nestručnim kadrom i izražava sumnju da će ona biti deseta.

„Ovo je toliko sramna izjava Vladimira Orlića. Ja brojim dane do trenutka kada ću biti zamenjena. Ostali su isti ljudi u odseku Ćuprija. Ništa se nije promenilo. Meni je šef katedre i dalje čovek koji je nekompetentan, koji je menadžer u ekonomiji, i kada će on meni raspisati konkurs?“, pita se Sunčica.

Ističe da je i dalje izopštena iz kolektiva, i da ponovo doživljava mobing.

„Jedini sam nastavnik praktične nastave, koji je angažovan na 100 odsto na predmetu „Zdravstvena nega na hirurgiji 1 i 2″. Ministarstvo je reklo da na ispitu, ili bilo kojoj drugoj aktivnosti, dežuraju isključivo samo nastavnici angažovani na 100 odsto. Pošto sam jedina na tom predmetu angažovana na 100 odsto, uredno se javim profesoru, a on mi kaže da će me pozvati ako bude potebe i onda me ni ne obavesti. A onda na ispitu ima ne jednog asistenta, nego dva asistenta, koji nemaju dodirnih tačaka s hirurgijom. Pa zar to nije mobing? Zato me i ne iznenađuje ovo što je Orlić izjavio“, kaže sagoivornica Nova.rs.

Ivanović naglašava da joj reakcija i reči Vladimira Orlića najbolje oslikavaju kampanju predstojećih izbora.

„O čijoj deci vi brinete? Kaže da nema žene koja je otpuštena u VMŠ, umesto da pita da li su te žene preživele ovu koronu, šta je sa njihovim porodicama. On je narodni poslanik, njegova dužnost je da služi narodu. Mi smo doživele mobing i maltretiranje. Sve žene su neosnovano otpuštene. Govore, njima je istekao ugovor, ali imena tih žena su u akreditaciji. Dobili ste akreditaciju sa imenima tih žena. Kako se onda nije stvorila potreba za tim kadrom, i zašto se onda kadar zapošljavao nakon toga. Zašto su to bili visoki funkcioneri SNS-a?“, upitala je Ivanović.

Ona je dodala da je Vladimir Orlić pomenutom izjavom obezvredio svoju majku, suprugu i devet otpuštenih žena U VMŠ u Ćupriji.

„Sramno je da jedan narodni poslanik diskutuje na takav način. Sramno je da kaže da ne postojimo. Gospodin Orlić sada ima još veću odgovornost. Radi u medicinskoj školi. On obrazuje medicinske sestre, i to na masteru. Mi se bavimo humanitarnim radom. Šta je humano u njegovoj izjavi da mi ne postojimo? Ako priča istinu, neka gospodin Orlić kaže otkad radi u Ćupriji i za koju platu. Moj posao je da služim tim stdentima. Da ih izvedem na pravi put, jer će te generacije nas da neguju. Evo kako nas je pogodila korona i šta se sve desilo. Ali nažalost, SNS kadar obrazuje medicinske sestre“, rekla je Sunčica Ivanović.

Ona je istakla da svi treba da znaju da su sva radna mesta u visokom obrazovanju reizborna, počev od nastavnika praktične nastave, asistenta, asistenta sa doktoratom, predavača, višeg predavača, vanrednog profesora, sve do redovnog profesora.

„Međutim, svaka ustanova visokog obrazovanja  planira svoj kadar, zadržava najbolje studente i ujedno finansira njihovo dalje školovanje. Za svaku od ovih žena koje gospodin narodni poslanik Vladimir Orlić pominje sa ignorantskim stavom, država je odvojila najmanje po pola miliona dinara za doktorske studije. Paralelno, u isto vreme zaposleni u ustanovama visokog obrazovanja izvršavaju svoje radne obaveze, planirajući da u njoj napreduju u karijeri. Tako da je potpuno neverovatno na šta se narodni poslanik i predavač u Odseku Ćuprija Vladimir Orlić pozvao pred građane Republike Srbije. Mislim da je ovde zaista suvišno pomenuti akademsku čestitost jer ona u našim izborima i reizborima ne postoji“, poručila je Ivanović.

Nije prijavio platu iz Ćuprije

Narodni poslanik Vladimir Orlić primanja nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, piše BIRN Srbija

Nakon što je njegov prethodni angažman prosvetna inspekcija 2018. godine ocenila kao nezakonit, Orlić je ponovo angažovan od decembra 2019. godine. Ipak, ove prihode nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je po zakonu u obavezi da učini . Poslednji izveštaj pokazuje da je u oktobru 2018. godine prijavio da više ne prima platu iz ove škole u kojoj je tada radio od februara do septembra 2018. i za to primao mesečnu platu od 40.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare