Foto: Arhiva

Osamdeset profesora Beogradskog univerziteta obratilo se patrijarhu Porfiriju, koji je i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakultate, pismom "kao svedoci duboko onespokojavajuće situacije na PBF" i pozvali ga da se založi za zakonom zajemčene akademske slobode. Među potpisnicima pisma su i profesori Dušan Teodorović i Ognjen Radonjić. Oni za Nova rs. objašnjavanju cilj ovog obraćanja i svoje razloge da stanu iza takve incijative i poručuju da im je želja očuvanje autonomije univerziteta.

„Ideja je vrlo jednostavna, ako je Pravoslavni bogoslovski fakultet u sastavu Univerziteta u Beogradu, on, kao i 31 drugi fakultet, mora da se pridržava Statuta Univerziteta u Beogradu, Zakona o univerzitetu, kao i svi drugi fakulteti. Pošto je tu došlo do određenog nesporazuma, sada je država krenula da radi jednu neverovatnu stvar – da menja Zakon o univerzitetu i do 17. aprila je na diskusiji nacrt kojim se predviđa da o tome ko će da upiše Pravoslavni bogoslovski fakultet i o tome da li će neko da bude unapređen odlučuje Srpska pravoslavna crkva. To ne može da bude, ni u jednoj civilizovanoj zemlji sveta to ne postoji. Time se ukida autonomija univerziteta“, smatra profesor Teodorović.

On se pribojava da bi, ukoliko to bude dozvoljeno, Srpska lekarska komora imala pravo da odlučuje o tome ko će da upiše studije medicije i ko od profesora može da bude unapređen. Advokatska komora bi imala pravo da odlučuje ko će da upiše prava, kakva će da budu unapređenja profesora i ko će da bude otpušten, a Fudbalski savez Srbije bi mogao da odlučuje o studentima koji upisuju Fakultet za fizičku kulturu.

„Potpuno se ukida autonomija univerziteta, koja je stara stotinama godina u razvijenom svetu i mi to ne smemo da dozvolimo“, poručuje Teodorović.

On napominje da su se profesori prvo lično obratili patrijarhu Porfiriju i nisu želeli da to bude objavljeno. Pošto odgovora nema, odlučili su da se sa time izađe u javnost.

Teodorović smatra da postoje dva potencijalna rešenja.

„Prvo je da se Pravoslavni bogoslavski fakultet ponaša kao i svi ostali fakulteti u sastavu Univerziteta u Beogradu, a drugo rešenje je da taj fakultet postane samostalna visokoškolska institucija. Ako se fakultet osamostali, ali država nastavi da ga finansira, i tada mora da se pridržava Zakona o univerzitetu, a ukoliko je finansiran donacijama Srpske pravoslavne crkve, onda je to privatna stvar i ne može niko da se posebno meša“, profesor Teodorović jasno iznosi svoj stav.

Profesor Radonjić podseća na okolnosti i dešavanja koja su prethodila pismu upućenom patrijarhu SPC.

„Dva redovna profesora Pravoslanog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu su dobila otkaz na osnovu povlačenja blagoslova Sinoda SPC što je nezakonito jer je odluku donelo vanuniverzitetsko telo čime je flagrantno prekršena autonomija univerziteta koja je garantovana članom 72 Ustava, članom 6 važećeg Zakona o visokom obrazovanju i članom 10 Statuta Univerziteta u Beogradu“, podseća Radonjić.

Šta su profesori poručili patrijarhu

„Najpre je, bez raspoređivanja na druga radna mesta, redovnom profesoru Maksimu Vasiljeviću i docentu Marku Vilotiću nezakonito i bez obrazloženja, potpisom dekana, oduzeta mogućnost da drže nastavu i izvode ispite na vašem fakultetu. Za tim su ubrzo sledili, takođe nezakoniti, i otkazi redovnim profesorima Maksimu Vasiljeviću i Rodoljubu Kubatu“, naveli su profesori u pismu.

Pismo su poslali elektronskim putem, kao i preporučenom poštom 24. marta ove godine, ali odgovor nije stigao do 6. aprila.

Kako je napisano, „ovi otkazi uručeni su na osnovu ‘pravosnažne i izvršne Odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC’ koju ne prepoznaju Zakon o radu, Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta u Beogradu“, kao i da „protiv ovog rešenja, sudeći po datoj pouci o pravnom leku, kojom je propraćeno, profesori Vasiljević i Kubat nisu imali mogućnost da koriste bilo kakvo pravno sredstvo“.

„Vaša Svetosti, ne znamo koliko je uopšte umesno podsećati da u Republici Srbiji koja je sekularna država silom samog Ustava, isključivo sudske odluke mogu imati pravosnažnost“, ukazuju, između ostalog, potpisnici pisma.

Kako je još navedeno, „odobrenje bilo koga van našeg Univerziteta za nastavu na Univerzitetu jeste direktna i otvorena negacija autonomije univeziteta (zajemčena članom 72. Ustava) i slobode naučnog stvaralaštva (zajemčena članom 73. Ustava)“.

„S obzirom na navedene zakonske propuste koji su načinjeni prilikom otpuštanja pomenutih profesora PBF, kao i dobre običaje Univeziteta u Beogradu, pozivamo Vas da, kao predsednik Saveta PBF i njegov sadašnji pokrovitelj pomognete oštećenim kolegama i uložite svoj nesumnjivi autoritet i ugled kako bi se uticalo na dekana PBF da u skladu sa zakonom stavi van snage rešenja o otkazima profesoru Vasiljeviću i profesoru Kubatu, kao i rešenje o uskraćivanje mogućnosti držanja nastave docentu Marku Vilotiću“, navedeno je u pismu.

Među potpisnicima su, pored Dušan Teodorovića i Ognjena Radonjića i Vladica Cvetković, Vesna Rakić Vodinelić, Biljana Stojković, Slobodan Prvanović, Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Bojan Pajtić i Janko Veselinović, profesori Novosadskog univerziteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar