Sindikat Šeste beogradske gimnazije obavestio je Ministarstvo prosvete i Školsku upravu da će u sredu 31. maja, na dan održavanja probe Državne mature, stupiti u štrajk sa zahtevom za hitno razrešenje direktora Šeste beogradske gimnazije Radisava Milića.

Profesor Željko Matić kaže da su se pre 10 dana obratili Ministarstvu prosvete i školskoj upravi sa obaveštenjem da će stupiti u štrajk od 31. maja, na dan probe Državne mature.

„Sa zahtevom za hutno razrešenje direktora, a konkretan povod je činjenica da skoro tri meseca Forum beogradskih gimnazija nije dobio odgovor Ministarstva na zahtev za razrešenje zbog izdavanja nevalidnih svedočanstvava, što je prema zakonu navedeno kao jedan od razloga zbog čega ministar razrešava direktora. U aprilu je u školi bio inspekcijski nadzor, svedočanstva su poništena, naložene su mere, čekamo odgovor ministarstva“, kaže Matić za N1.

Ipak, ističe da to nije jedini problem.

„Direktor nije u stanju da rešava probleme, jer umesto razgovorom, na bilo kakvo iskazivanje nezadovoljstva reaguje pretnjama, disciplinskim postupcima, krivičnim prijavama, otkazima… Na taj način je uspeo da zastraši većinu u kolektivu, malo je hrabrih, kao što je profesor Marko Mandić, nakon što je postavio peticiju, dobio je od advokata pretnju krivičnom prijavom. Još gora je bila sudbina profesora Jovana Kneževića. Direktoru je to prošlo bez posledica, nastavio je da se obračunava. Pitam se koliko nas vredi kao nijedan, koliko nas još treba da ukloni iz škole da bi nadležni shvatili u kome je problem i da bi reagovali“, pita Matić.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje kako će izgledati štrajk, ukoliko do njega dođe na dan probe Državne mature, kaže da to „zavisi od uprave škole kako će organizovati tu probu“, prenosi N1.

„Mi smo štrajk najavili u skladu sa zakonom, kako će se uprava škole snaći, nije nam jasno“, kaže.

Ističe da ministru Branku Ružiću još nije usvojena ostavka.

„On je i dalje ministar do imenovanja novog, on je uputio dopis školama prošle nedelje o državnoj maturi u svojstvu ministra prosvete“, kaže Matić.

BONUS VIDEO: Grujičić u Skupštini odgovara odakle Ranka Radulović u školi Vladislav Ribnikar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare