Danica Grujičić, ministarka zdravlja, rekla je danas da je psihijatar i psihoterapeut Ranka Radulović, koja je deci iz škole "Vladislav Ribnikar" puštala narodnu muziku i pozivala ih da se povežu sa duhovima ubijenih drugara, došla u ovu obrazovnu ustanovu nakon što se Ministarstvo zdravlja obratili Institutu za mentalno zdravlje i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Ministarka zdravlja je, odgovarajući na pitanje Marinike Tepić o doktorki Ranki Radulović, rekla da se njeno ministarstvo obratilo Institutu za mentalno zdralvje i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Pročitajte još...

„Oni su isti popodne dan otvorili telefonske linije za podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Kad je u pitanju raspored ko je išao, o tome su odlučili direktorka Milica Pejić, kao i profesor Milica Latas. Poslali smo kliničke psihologe, primarijuse, profesore, docente, doktore nauka. Svi su se odazvali i to volonterski“, rekla je Grujičić navodeći da je reč o profesionalcima.

Na pitanje da li je deci potrebna muzikoterapija i da li je ona bila potrebna deci ili ne, o tome će, kako je rekla, odlučiti spoljošanji stručni nadzor Klinike za psihijatriju.

„Inače, muzikoterapija je priznati metod lečenja i ona je registrovana kao takva ne samo kod nas, nego u svetu. Deci su obratili oni koji umeju da rade sa njima. Datog dana, 5. maja, doktorka je primetila jednu grupu dece koja je prvi put došla u školu, posle 03. maja, došli su posle svoje stvari.. Nije videla roditelje sa njima. Oni su se držali za ruke, bili su potrešeni, neki su plakali. Ona je prosto predložila da deca uđu zajedno sa nastavnicima i da obave jednu grupnu seansu. Deca su htela da razgovaraju o tome šta se desilo. Bilo je dece koja su imali osećaj krivice preživelih, grupa im pružila podršku i oni su shvatili da ne bi trebalo tako da se osećaju. U jednom trenutku jedna devojčica je pomenula neku narodnu pesmu. Oni su bili valjda na ekskurziji, to je poslednji put da je dečak koji je ubijen zajedno sa njima pevao tu pesmu. Koleginica je procenila da bi bilo dobro da zajedno čuju tu pesmu. Nije to bilo pevanje, nego je samo puštena muzika preko telefona. Deca su se posle određenog vremena razišli. Ja znam da mi nismo isti i da svi različito reagujemo i zato mislim da je najbolje se svi razgovori odvijaju u zdravstvenim ustanovama“, rekla je ona.

Za takozvane „tamne seanse“ doktorke Radulović, saznali smo u emisiji Utisak nedelje, od Slobodana Negića, oca male Sofije, devojčice koja je ubijena u svojoj školi 3. maja ove godine.

„Kad sam pitao ko je dr Ranka Radulović, niko nije znao“, rekao je on, osvrnuvši se na nedavni razgovor sa sekretarom Ministarstva zdravlja, institucije koja je u ovu školu, između ostalih stručnjaka, poslala i doktorku Radulović sa Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koja je i na čelu Udruženja muzikoterapeuta Srbije.

Nakon izlaganja Slobodana Negića o neprimerenim metodama doktorke, gde je deci puštala narodne pesme, kako kaže „Garavi sokak“ i pozivala ih da se povežu sa dušama svojih umrlih drugara, na njenom Fejsbuk profilu osvanuo je ubrzo i odgovor.

„Vreme žalovanja. Neko žali u tišini. Neko preko medija. Neko pruža psihijatrijsku prvu pomoć. Po pozivu. Po srcu, pameti i iskustvu. Svima redom. Nastavnicima, učenicima i roditeljima. Građanima. Na prvoj liniji. Ne jedan. Sve dane. Uvek.“

BONUS VIDEO: Reči Slobodana Negića iz emisije „Utisak nedelje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar