Profesor dr Slobodan Savić, Foto:Privatna arhiva

Nakon što je Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zaključila da u tome što je Željko Mitrović zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida 19 nema dovoljno elementa za osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo nadrilekarstvo, pitali smo prof. dr Slobodana Savića kakva se poruka šalje ovom odlukom.

„Meni nije jasno da je doneta ovakva odluka. Koliko vidim, pojavila se i vest da su neki lekari došli da navodno potvrde efikasnost te ozonoterapije. A očigledno nije napisano ni potvrđeno – koji lekari. Ja sam sudski lekar, ne učestvujem u lečenju, ali odgovorno tvrdim da sam kod svih svojih bivših studenata, a to su sada lekari širom Srbije i širom sveta, proverio i potvrdio da nijedan pacijent nigde nije lečen ozonom na način kako se to predstavljalo na televiziji“, kaže dr Savić za Nova.rs

On se osvrnuo i na javni apel nadležnim institucijama koji su uputili profesori, lekari, stomatolozi, farmaceuti, biohemičari, zdravstveni radnici, a povodom javnog iznošenja naučno neutemeljenih i zakonom nepriznatih metoda lečenja na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

„Taj apel je potpisao dovoljan broj njih koji smatraju da to nije zvanična terapija, a ako nije zvanična terapija, a promoviše se na javnom mediju sa nacionalnom frekvencijom, onda je to protiv medicine i protiv etike i nehumano“, tvrdi profesor.

On kaže i da je vrlo neprijatno iznenađen odlukom REM-a.

„Šalje se poruka da se praktično može promovisati sve i svašta i da niko zbog toga neće biti sankcionisan. Možemo očekivati da se kasnije pojave neke nove metode. A ovo je definitivno metoda koja se nigde nije koristila za lečenje kovida.“

Pročitajte još:

Slobodan Savić, koji je inače profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ranije je reagovao na svom Fejsbuk nalogu na reportažu prikazanu na televiziji Pink o tome kako Željko Mitrović sebi “menja krv” tj. sebi ubacuje sopstvenu krv koju je prethodno “ozonirao” u aparatu, uz napomenu da je prema rezultatima italijanskih lekara to dalo dobre rezultate kod obolelih od kovida-19. Ponovo se u našem razgovoru osvrnuo na to.

„Zamislite novi način lečenja, mi ćemo na televiziji prikazati kako neko, bilo ko, sam sebi daje infuziju bez prisustva lekara, bilo čega infuziju, a kamoli nečega što nije prihvaćeno. Ovo je vrlo loša poruka javnosti“, zaključuje prof. dr Savić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare