Srpski lekari raskrinkali Mitrovićevo bizarno „ozoniranje krvi“

Društvo 20. apr. 202018:14 > 21. apr. 2020 07:54
Podeli:
Profesor dr Slobodan Savić, Foto:Privatna arhiva

Plasiranje informacije o "ozoniranju sopstvene krvi" kako to naziva Željko Mitrović, vlasnik Pink televizije, odnosno autohemoterapiji, kao "načinu lečenja" zaraženih koronavirusom po mišljenju dr Slobodana Savića, predstavlja krajnje nemoralan čin i potencijalno krivično delo.

Dr Savić, koji je inače profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, reagovao je na svom Fejsbuk nalogu na reportažu prikazanu na ovoj televiziji o tome kako  Željko Mitrović sebi „menja krv“ tj. sebi ubacuje sopstvenu krv koju je prethodno „ozonirao“ u aparatu, uz napomenu da je prema rezultatima italijanskih lekara to dalo dobre rezultate kod obolelih od kovida-19.

U razgovoru za Nova.rs profesor Savić ukazuje da terapijski efekti ovog metoda nisu medicinski dokazani.

„Kao profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu iznosim mišljenje da je u vreme pandemije kovida-19 sa teškim posledicama neprimereno da se autohemoterapija ozonom javno promoviše kao metod kojim se može uspešno izlečiti ovo virusno oboljenje, jer je to metod čiji terapijski efekti nisu medicinski dokazani i koji u Srbiji nije prihvaćen u skladu sa precizno propisanim postupkom ispitivanja i prihvatanja nekog novog sredstva i načina lečenja“, ističe Savić za Nova.rs.

Podržavaju profesora

Post profesora dr Slobodana Savića na Fejsbuku izazvao je salvu komentara – čak 1.500 reakcija zabeleženo je ispod njegovih reči, koje su korisnici ove društvene mreže dalje delili ravno – 2.774 puta u trenutku pisanja ovog teksta.

Kako navodi, po njegovim saznanjima u toku pandemije u našoj zemlji ovaj metod do sada nije primenjen ni kod jednog pacijenta obolelog od kovida-19, a pouzdane podatke o tome mogu dati lekari koji su lečili obolele.

„Primena takvog neproverenog načina lečenja mogla bi se smatrati i krivičnim delom iz člana 252 Krivičnog zakonika Srbije, koje se naziva ‘protivpravno vršenje medicinskih eksperimenata i ispitivanje leka’, a primena kod druge osobe bilo kojeg načina ili sredstva lečenja od strane lica koje za to nema odgovarajuću stručnu spremu, predstavlja krivično delo ‘nadrilekarstva i nadriapotekarstva’ iz člana 254 Krivičnog zakonika Srbije“, ističe naš sagovornik.

On smatra da javno promovisanje metoda koji zvanična medicina kod nas nije prihvatila nije humano, jer predstavlja davanje lažne nade obolelima, naročito onima kod kojih se stanje pogoršava i pored primene svih do sada korišćenih terapijskih mera i čiji je život ugrožen.

„Juče sam čuo javno upozorenje SZO o pojavi ogromnog broja dezinformacija o mogućnosti širenja zaraze i neproverenim načinima lečenja i apel upućen svim ljudima sveta da veruju nauci, medicini i svojim lekarima, pa molim sve naše građane da ozbiljno shvate ovo upozorenje i ponašaju se u skladu sa njim“, zaključuje profesor Slobodan Savić.

Epidemiolog Zoran Radovanović je još „britkiji na jeziku“.

Zoran Radovanović, epidemiolog Foto: N1

 

„U ovakvim vremenima, vanrednim situacijama, kao što je pojava pandemije, javljaju se čudni likovi sa bizarnim idejama, razni barbarogeniji, koji spasavaju svet i imaju veličanstvena otkrića“, kaže Radovanović za Nova.rs.

Kako ističe, od svih tih pronalazaka teorija zavere i besmislica, ovo je jedna od – najbizarnijih.

„Krv i metabolizam su fino doteran mehanizam i ne možete grubo da se poigravate sa njim. Ozon se koristi za dezinfekciju spoljašnje sredine. Pa, ne možete da dezinfikujete organizam iznutra, pogotovo da u krv ubacujete ozon, pa navodno da se on pretvara u hidrogen. Šta to znači? Taj koncept je toliko lud kao ideja, da neko može sebi da napravi štetu zato što je naivan ili glup i posluša to, pa takvu besmislenu metodu primeni na sebi“, navodi Radovanović.

Na pitanje Nova.rs da li plasiranje ovakvih informacija – da je „ozoniranje krvi“ metod za lečenje inficiranih koronavirusom – kažnjivo po zakonu, dr Radovanović odgovara:

Znate, toliko ima toga što bi u normalnoj sredini bilo kažnjivo, a što se u ovoj zemlji promoviše. Kada biste išli tom linijom zdrave logike, prvo biste zabranili te ‘zadruge i parove’. To je isto primitivizam, to isto truje narod“.