Foto:EPA/DANIEL KARMANN

Rok za preregistraciju oružja koji ističe sutra, produžen je za dve godine, odlučila je Skupština Srbije, koja je izglasala izmene Zakona o oružju i municiji.

Rok za preregistraciju oružja se sa 5.marta 2020. godine pomera za dve godine, a jedan od predlagača zakona Marijan Rističević rekao je u raspravi da bi MUP i RTS trebalo na svaka tri meseca da podsećaju građane na rok koji „nije beskonačan“.

Prema Rističevićevim rečima, oko pola miliona građana nije pokrenulo postupak za zamenu oružanog lista, ocenjujući da je jedan od razloga bila i komplikovana procedura, preneo je Tanjug.

Kako do isprave o oružju

Da izvade nove isprave o oružju dužni su oni koji poseduju oružje B kategorije. U to spada spada vatreno oružje sa kratkom i dugom cevi, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima, a ne spadaju automatsko, oružje skriveno u drugim predmetima i oružje sa prigušivačem, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u januaru ove godine.

Zahtev za preregistraciju podnosi se lično, u organizacionoj jedinici MUP-a po mestu prebivališta, a tom prilikom se donosi oružje na uvid.

Prilaže se uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja ne starije od mesec dana, dokaz o opravdanosti razloga za posedovanje oružja. Vlasnik sam može pribaviti uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili će to pribaviti MUP.

Za lovačko oružje neophodna je ispunjenost uslova za posedovanje lovne karte, a za sportsko oružje neophodno je uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljaškoj organizaciji, navodi se u informaciji MUP-a.