Foto: print screen NovaS

Što je dobro za žene, dobro je i za društvo (Danas) Traže razvod o trošku države (Novosti) Dosta je bilo podela (Politika)... O ovim i ostalim aktuelnim temama iz medija razgovaram sa novinarkom Miljanom Nešković, koja se nedavno priključila timu portala Nova.rs, na kom svakog utorka izlazi njena kolumna.

Na pitanje kada prelista novine koji naslovi joj prvi privuku pažnju, šta je zapazila prelistavajući jutros novine navela je kako je pre svega pod utiskom odlaska Gorana Paskaljevića,

Osim toga pomenula je naslov u „Politici“ „Dosta je bilo podela“, zato što je to izgovorio Aleksandar Vučić zato što je on sam odgovoran za mnoge podele.

Zapazila je i da na naslovnim stranama nema ničega u koronom.

„Prevelika količina informacija o tome što nije dobro, što može da šteti nama i nama bliskim osobama ništa doboro ne može da nam donese“, rekla je ona i pomenula kako građani o tome imaju već dosta informacija i već su formirali svoje mišljenje.

Pročitajte kolumne:

Navela je da je sama preležala koronu i pre oko tri nedelje izašla iz karantina.

„Ja sam imala blažu verziju, koja je kao neka prehlada od tri dana i osećate se malo iscrpljeno.U tom periodu ste u karantinu, zatvorite se u kuću, ne idete nigde – živite kao Zagorka Dolovac, kada vas neko traži nema vas, u karantinu ste. Samo što prođe“, kaže Nešković.

Jedan od naslova u novina je i „Traže razvod o trošku države“, tekst koji se odnosi na Zakon o pravnoj pomoći.

„To sada kad neko pročita stvara negativan odnos o tome – šta sad neko hoće da im država plaća i razvode i svadbe i tako dalje. Ali ovo se prvenstveno tiče ljudi koji su u nekoj vrsti ozbiljnog problema. Vrlo je važno i za žene koje se nalaze u nasilnim brakovima i žele da izađu iz njih a opet zbog tog nasilja su i ekonomski zavisne“, rekla je ona.

Objasnila je da sve ono što se tiče zakona ne voli da komentariše samo na osnovu naslova, već voli da to sama prouči, što kroz razgovor sa ljudima, što kroz čitanje predloga zakona i upoređivanje sa drugim državama koje su to lepo rešile.

„Milslim da su ovi naslovi štetni. Da je ovo bilo na sajtu ovo bi bio neki klik bajt naslov koji izaziva podele“, rekla je ona.

Rekla je da kad piše svoje kolumne ne razmišlja o klik bajt naslovima.

„Mislim da svi koji se bave medijima dovoljno dugo umeju da naprave naslov koji je bombastična, pitanje je po koju cenu“, rekla je kolmnistkinja Nova.rs.

Na pitanje kako bi ocenila naslov „Što je dobro za žene to je dobro za društvo“, kaže kao bi se složila sa Brankićom Janković koja je to izjavila.

„To je nešto sa čim ne možete da se ne složite, ali opet izjava opšte parakse. To nije nešto što se spori. Ne znam zašto je to naslov, to je mogao da bude naslov pre mnogo godina“, izjavila je ona.

Navela je da po pitanju rodne ravnopravnosti imamo strašno mnogo toga na čemu možemo da radimo i što bi moglo da bude naslov – da osnažimo žene i da poboljšamo njihov zakonski status.

„To su strašno konkretne stvari na koje bi trebalo da radimo“, zaključila je ona.

Miljanine kolumne možete pretiti utorkom na portalu Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar