„Probudi se“: Onlajn nastava nije zamena za školu

Društvo 21. jul 202007:05 > 09:4513 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Onlajn nastava je nešto što će zbog epidemije biti neminovnost u septembru, ali je jako važno da svi budu svesni toga da ona ne može u potpunosti da ispuni sve funkcije koje škola ima i da ništa ne može da zameni direktnu komunikaciju nastavnika i učenika, ocenili su bivši ministar prosvete Srđan Verbić i profesor Tomislav Živanović, predsednika sindikata "Nezavisnost”, u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S.

„Ne možete direktnu i neposrednu nastavu nikad zameniti drugim oblikom. Ta verbalna komunikacija u učionici je nezamenljiva. Onlajn nastava može da bude zanimljivija za neku decu, ali to je mali procenat u odnosu na one kojima odgovara neposredna komunikacija“ objasnio je Živanović uz ocenu da je važna bezbednost svakog deteta i da treba ispoštovati sve mere koje nalaže borba protiv epidemije koronavirusa.

Foto: N1

Međutim, Živanović je dodao da je nekorektno da ministar prosvete jedne nedelje najavljuje snimanje nastave već za sledeću nedelju ne vodeći računa o nastavnicima i njihovoj potrebi za odmorom.
Važno je da svi budu svesni, da nastavnici za vreme onlajn nastave, imaju više obaveza i nalaze se pod većeim opterećenjem.

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić naglasio je da se zbog pandemije odlučuje u vrlo kratkom vremenskom intervalu i da je „moramo da se pripremimo za onlajn nastavu jer je pitanje da li ćemo imati u septebru alternativu“.

„Onlajn nastava ne može u potpunosti da zameni školi, jer ona ima svoju društvenu ulogu u socijalizaciji učenika. Strašno je važno da nađemo način da se učenici ponovo okupi, da li će to biti povremeno, na otvorenom prostoru ili nekako drugačije, ali je strašno važno da se deca skupe. Da je najbolja na svetu onlajn nastava ne ispunjava potpunu obavezu škole“ upozorio je Verbić.

Foto: N1

Važno je, kako je napomenuo bivši ministar, da svi budu svesni da ima predmeta koji ne mogu da se savladaju preko TV i da se više pažnje posvetu tome kako se u svemu snalaze učenici.

„Tu novu školsku godinu ne treba započeti nikakavim testom, to mora u drugi plan. Sada je bitno da su svi đaci tu. Mi smo tokom pandemije izgubili sigurno od 10 do 20 odsto učenika koji nisu bili u mogućnosti da prate nastavu na daljiinu, iz različtih razloga jer možda nisu imali tehničke uslove ili su imali probleme u porodici. Škola njih ne sme da zaboravi, jer mora da misli na sve svoje učenike“ zaključio je Verbić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar