Gostujući u emisiji "Probudi se" na televiziji Nova S, profesor Saobraćajnog fakulteta Vladimir Momčilović je rekao da je potpuno neopravdano iznajmljivanje 47 školskih autobusa koje je poručio JKP GSP Beograd, te da su uslovi tendera za ovu nabavku menjani u toku njegovog sprovođenja.

JKP GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih mini buseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više vozila. U emisiji “Probudi se” na televiziji Nova S o ovoj javnoj nabavci govorio je Vladimir Momčilović, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Komentarišući pomenutu nabavku, Momčilović je naveo da odredba u dokumentaciji kojom se zahteva da autobusi budu žute boje, sama po sebi nije sporna, ali da je očigledno da je ona postavljena po zahtevu kupca.

„Sama žuta boja nije sporna sama po sebi. Postoji pravilnik koji propisuje da za obavljanje prevoza za ovu svrhu vozila budu žute boje. Međutim, u tenderskoj dokumentaciji nalazi se tehnička specifikacija vozila koja je direktno prepisana narudžba naručioca i gde iza žute boje piše – po zahtevu kupca. Dakle, onaj ko naručuje objavljuje dokumentaciju u kojoj se traži nešto što je njemu prethodno već dostavljeno”, objašnjava Momčilović.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, problematično je što su zahtevane karaktersitike vozila u tenderskoj dokumentaciji veoma loše postavljene.

“Traži se, na primer, određena snaga klime uređaja u vozili i snaga grejanja. Potpuno bezvezne stvari se zahtevaju. GSP će morati dodatno da angažuje i vozače uz vozila. Oni će ih plaćati, kao i gorivo i eventualnu štetu koja se načini na tim autobusima”, naveo je on.

Momčilović je istakao da je neopravdano obrazloženje nadležnih u prestonici da, zbog koronavirusa, nisu mogli da kupe vozila, te da su morali da ih iznajme.

„Nabavljali su oni vozila i u ovo vreme. Nije ovo ništa novo. Sa 50 hiljada ne može da se isplati nabavka novog vozila, a oni su tražili nove autobuse. Znači, za pet godina bi moglo da se isplati ova nabavka. A vi kad nekog angažujete na dve godine, to će onda ili podići cenu ili će neko odustati od toga ”, naveo je Momčilović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar